Smakosze.pl

Canva, Facebook/Ewa Wachowicz

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu

28 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Rosół jest ulubioną zupą Polaków. Doskonale syci, rozgrzewa, a ponad wszystko smakuje. Ewa Wachowicz proponuje przepis na niezwykły rosół, który zaskakuje cudownym smakiem. Jego tajemnicą są wiosenne warzywa.

Rosół Ewy Wachowicz, czyli wiosna na talerzu

Rosół kojarzy nam się z niezwykle pożywną i sycącą zupą, którą jemy na obiad. Bogactwo mięs i warzyw decyduje o smaku, który chyba zna każdy. Ta zupa jest podawana przy przeziębieniu i osłabieniu, łagodzi kaszel i sprawia, że szybciej wracamy do zdrowia. 

Ewa Wachowicz gotuje rosół, który różni się nieco od tradycyjnej wersji tej zdrowej zupy. Co prawda opala cebulę nad ogniem, dodaje ziele angielskie i liść laurowy, a także mięso, ale do garnka wrzuca coś jeszcze. Cała tajemnica wiosennego rosołu tkwi w kalafiorze, kalarepce i rzodkiewce, które również trafiają do garnka. Te wiosenne warzywa są sporym zaskoczeniem, ale dają niepowtarzalny smak. 

Ceny frytek są wysokie

Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować wiosenny rosół Ewy Wachowicz?

Składniki:
  • 1 kg wołowiny z kością
  • 50 g wątróbki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 cebule 
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • 2 różyczki kalafiora
  • 1 kalarepa
  • 4 rzodkiewki

Wołowinę wkładamy do garnka, dodajemy marchew, pietruszkę i seler. Dorzucamy opalane nad ogniem cebule i zalewamy zimną wodą. Przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i goździkiem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 2,5 godziny. 

Po tym czasie do garnka z wywarem dodajemy kalafior, kalarepkę, rzodkiewkę i wątróbkę. Całość solimy do smaku i gotujemy jeszcze około 30 minut. Podajemy z ziemniakami i natką pietruszki. 

Wiosenne warzywa w tradycyjnym rosole

Rzodkiewka zawiera dużo witaminy C, a oprócz tego potas, wapń i sód. Jedzenie tego warzywa korzystnie wpływa na układ pokarmowy i ciśnienie krwi. Natomiast kalafior jest  bogaty w witaminy A, C i E. Zawiera dużo błonnika i białka.  Ma właściwości antynowotworowe.

Z kolei kalarepa odznacza się dużą zawartością witaminy C i witaminy z grupy B. Poprawia odporność, pracę układu krążenia i wzrok. Pisaliśmy o rosole Roberta Makłowicza. Podawaliśmy też rady Magdy Gessler odnośnie tej zupy. 

rosół

Źródło: ewawachowicz

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa

CZYTAJ DALEJ
sól

Które produkty zawierają najwięcej soli? Niektóre totalnie cię zaskoczą

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >