Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.05.2023 11:11

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu

rosół z nowalijkami
Canva, Facebook/Ewa Wachowicz

Rosół jest ulubioną zupą Polaków. Doskonale syci, rozgrzewa, a ponad wszystko smakuje. Ewa Wachowicz proponuje przepis na niezwykły rosół, który zaskakuje cudownym smakiem. Jego tajemnicą są wiosenne warzywa.

Rosół Ewy Wachowicz, czyli wiosna na talerzu

Rosół kojarzy nam się z niezwykle pożywną i sycącą zupą, którą jemy na obiad. Bogactwo mięs i warzyw decyduje o smaku, który chyba zna każdy. Ta zupa jest podawana przy przeziębieniu i osłabieniu, łagodzi kaszel i sprawia, że szybciej wracamy do zdrowia. 

Ewa Wachowicz gotuje rosół, który różni się nieco od tradycyjnej wersji tej zdrowej zupy. Co prawda opala cebulę nad ogniem, dodaje ziele angielskie i liść laurowy, a także mięso, ale do garnka wrzuca coś jeszcze. Cała tajemnica wiosennego rosołu tkwi w kalafiorze, kalarepce i rzodkiewce, które również trafiają do garnka. Te wiosenne warzywa są sporym zaskoczeniem, ale dają niepowtarzalny smak. 

Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić

Jak przygotować wiosenny rosół Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 50 g wątróbki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 cebule 
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • 2 różyczki kalafiora
  • 1 kalarepa
  • 4 rzodkiewki

Wołowinę wkładamy do garnka, dodajemy marchew, pietruszkę i seler. Dorzucamy opalane nad ogniem cebule i zalewamy zimną wodą. Przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i goździkiem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 2,5 godziny. 

Po tym czasie do garnka z wywarem dodajemy kalafior, kalarepkę, rzodkiewkę i wątróbkę. Całość solimy do smaku i gotujemy jeszcze około 30 minut. Podajemy z ziemniakami i natką pietruszki. 

Wiosenne warzywa w tradycyjnym rosole

Rzodkiewka zawiera dużo witaminy C, a oprócz tego potas, wapń i sód. Jedzenie tego warzywa korzystnie wpływa na układ pokarmowy i ciśnienie krwi. Natomiast kalafior jest  bogaty w witaminy A, C i E. Zawiera dużo błonnika i białka.  Ma właściwości antynowotworowe.

Z kolei kalarepa odznacza się dużą zawartością witaminy C i witaminy z grupy B. Poprawia odporność, pracę układu krążenia i wzrok. Pisaliśmy o rosole Roberta Makłowicza. Podawaliśmy też rady Magdy Gessler odnośnie tej zupy. 

rosół

Źródło: ewawachowicz