Lody - zamrożony deser. Najpopularniejsze są lody śmietankowe, lody waniliowe, lody czekoladowe oraz lody truskawkowe.
Jesienią lubię zjeść coś słodkiego, ciepłego i aromatycznego. Ten deser napełnia zapachem cały dom a goście wyjadają resztki z blachy. Kwadrans przygotowań, zero odmierzania, a efekt zwala z nóg.
Prawdziwe włoskie lody można zjeść w Warszawie. Jedna z influencerek wybrała się do cukierni prowadzonej przez Stefano Terrazzino. Spróbowała letniego deseru oraz innych oryginalnych przysmaków. Czy była zadowolona?
Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio domowymi lodami. Smakowały jak z najlepszej cukierni, poprosiłam więc o przepis. Kiedy zobaczyłam, jak jest banalny, od razu zakasałam rękawy i nastawiłam swoją porcję. Nie mogę się doczekać, aż podam je rodzinie.
Lody czekoladowe są moimi ulubionymi. Trudno jednak o dobrej jakości słodycz w dobrej cenie. Kiedy więc koleżanka pochwaliła się, że wie jak szybko i sprawnie przygotować je w domu, musiałam spróbować. Efekty zachwyciły gości. Ponoć smakowały jak za dawnych lat.
W czasie upałów chętnie sięgamy w sklepie po lody. Słodka przekąska daje chociaż chwilowe wytchnienie od wysokiej temperatury. Niektóre z nich mają jednak skandaliczny skład, a zjedzenie ich przyniesie więcej szkody, niż pożytku. Znany dietetyk kliniczny wskazał, które lody ferowane w Biedronce lepiej omijać szerokim łukiem.
Promocje Biedronki i Lidla to nic w porównaniu do tego, co oferuje klientom sieć sklepów Dino. Promocje ruszyły od 12 lipca i będą obowiązywać do 18 lipca. Można kupić produkty ze zniżkami, które sięgają od 20 do nawet 50%. Co konkretnie oferuje Dino?
Czy jedliście kiedyś lody od Magdy Gessler? Jeśli nie, to poniższa lektura może Was zaskoczyć. Pod względem jakości i smaku deserowi niczego nie brakuje. Problem wyrobu oferowanego przez Gessler tkwi zupełnie gdzie indziej.
Zaczęły się wakacje, a wraz z nimi upały. To oznacza, że sezon na jedzenie lodów ruszył na dobre. Te mrożone przysmaki uwielbiają szczególnie dzieci. Radzimy, jakich lodów pod żadnym pozorem nie należy podawać pociechom. A to dlatego, że mogą być śmiertelnie niebezpieczne.
Lody proteinowe przypadną do gustu nie tylko aktywnym fizycznie łasuchom. Przygotowany przez jedną z tiktokerek przysmak na bazie serka wiejskiego zachwyca prostotą wykonania i niesamowitą konsystencją. A jest naprawdę niskokaloryczny. Musicie go spróbować.
Lody skuszą niemal każdego, zwłaszcza te aksamitne na bazie śmietanki. Chłodny deser idealnie sprawdzi się w letnie dni, a zrobienie go w domu wymaga zaledwie 3 produktów. Tomasz Strzelczyk ma sprawdzony przepis — musicie spróbować.
Lody z automatu są letnim klasykiem, który wiele osób wybiera podczas wakacyjnych wyjazdów. Instytucje dbające o bezpieczeństwo żywności ostrzegają jednak przed możliwymi zatruciami spowodowanymi brakiem odpowiednich warunków do ich przygotowania. Warto mieć świadomość.
Lody z zerowym podatkiem VAT? Takie rzeczy tylko we Wrocławiu. Paragon za lody stał się powodem zawiadomienia służb, bo to działanie niezgodne z prawem. Właściciel lokalu przeprasza klientów i przyznaje się do błędu.
Lody są drogie. Chcąc ochłodzić się w upalny dzień, musimy się nastawić na spory wydatek. Porcja letniego przysmaku potrafi kosztować nawet 8 złotych. Rzadko wybieramy się na spacer samotnie, więc kwotę tę wielu z nas będzie musiało pomnożyć.
Nie marnuj pieniędzy na kupne zimne desery. Zamiast tego przygotuj obłędne domowe lody. Do ich przyrządzenia potrzebujesz jedynie 3 składników i plastikowej butelki. Wystarczy 30 minut, aby cieszyć się smakiem doskonałej słodkiej przekąski.
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na ważny szczegół, często pomijany przy zakupie lodów. Zwykle sięgamy po pojemnik o określonej objętości, nie patrząc na jego masę. Edukatorka pokazała, jak bardzo potrafi się ona różnić między wybranymi produktami. Będziecie niemiło zaskoczeni.
Domowe lody są idealnym pomysłem na osłodzenie Dnia Dziecka. Młodym smakoszom z pewnością do gustu przypadną owocowe i ciasteczkowe łakocie, których przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Zamiast więc przepłacać za kupne lody o wątpliwym składzie, zróbcie pyszne, domowe.
Irena Kamińska-Radomska nie ustępuje w temacie lodów. Nagrała ciąg dalszy instrukcji dotyczącej prawidłowego jedzenia tego deseru. Ekspertka nie wyobraża sobie ich konsumpcji bez łyżeczki deserowej i widelca. Podpowiada też, jak odkładać sztućce, by dawać właściwe sygnały dla obsługi.
Bubble tea jest popularnym napojem, który uwielbiają nastolatki. Może być też traktowany jako deser, który jest zdrowy i świetnie gasi pragnienie. Katarzyna Bosacka przygotowała prosty przepis na bubble tea, który przypadnie do gustu nie tylko nastolatkom.
Czy można w niewłaściwy sposób spożywać lody? Choć takie stwierdzenie może być zaskakujące, okazuje się prawdziwe. Irena Kamińska-Radomska, strażniczka zasad savoir vivre stanowczo potępia spożywanie tego deseru na ulicy. W jej opinii podobne zachowanie jest skrajnie nieeleganckie.
Sieć barów McDonald serwuje szybkie jedzenie. Frytki, burgery i zimne napoje nie kojarzą się jednak ze zdrowym i wartościowym jedzeniem. YouTuber @krutki podczas długiej trasy autem, postanowił spróbować lodów z ponoć najgorszego McDonalda w Polsce. Tak przynajmniej wynikało z opinii w Google. Czy zimny deser faktycznie był paskudny?
Katarzyna Bosacka wiele razy ostrzegała konsumentów przed praktykami stosowanymi przez producentów żywności. Tym razem pod lupę wzięła opakowanie mrożonego groszku z marchewką. Zawartość bardzo różniła się od tego, co sugerowało zdjęcie producenta.
Rosnące drastycznie ceny towarzyszą nam nieprzerwanie. Co i rusz kolejny produkt zaskakuje wysokimi kosztami. Z okazji ładnego weekendu bolesne skutki inflacji mogli odczuć turyści odwiedzający Świnoujście. Ponad 30 złotych za gofra dosłownie zwala z nóg.
Jeśli szukacie orzeźwienia, sięgnijcie po coś zdrowego i smacznego. Tak, jak nasz wspaniały deser lodowy w pucharkach. Łatwo przygotujecie go ze świeżych owoców i śmietanki. Będzie pokaźną porcją ochłody na lato i na każdy ciepły dzień. Udekorujcie go tak, jak lubicie np. świeżymi owocami, rurkami waflowymi. W sklepach przez cały rok można kupić różne rodzaje lodów. Jednak nie trzeba być znawcą, by wiedzieć, że kupne lody są mniej naturalne od tych zrobionych domowym sposobem. A, że przygotowanie tych ostatnich nie jest trudne, ani czasochłonne, warto to zrobić choć raz. Choćby po to, by zobaczyć, na czym polega smakowa różnica. Pamiętajcie o tym, że lody robi się dość szybko, jednak potrzebują dobrych kilku godzin mrożenia. Dlatego przygotujcie je odpowiednio wcześniej. Dłuższe mrożenie też im nie zaszkodzi.
Kupujecie wafle do lodów w sklepie? Przy odrobinie wysiłku dużo lepsze będziecie w stanie przygotować w domu. Kilka prostych składników — w tym masło, które sprawia, że ciasto jest delikatne i bardzo smaczne — wystarczą, by cieszyć się dobrze znanym przysmakiem. Spróbujecie?Znacie na pewno to uczucie, kiedy jecie pyszne lody, a wafelek okazuje się pozbawiony smaku i nasiąknięty? Kupowane w sklepach słodycze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Dlatego też warto samodzielnie przygotować smakowity dodatek do zimnego deseru. Będzie przyjemnie chrupiący i pyszny.
Lody z 3 składników są doskonałym rozwiązaniem na upały. Prosty deser na bazie jogurtu przygotujecie w kilka chwil, a niezbędne produkty znajdziecie niemalże w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować — są lepsze niż w niejednej lodziarni.W ciepłe dni dobrze jest sięgnąć po coś dla ochłody. Samodzielne przygotowanie lodów wcale nie zajmie wam wiele czasu. Jedynie ich zamrażanie trwa dłuższą chwilę. Jest na co czekać — świeże owoce z lekkim nabiałem są wyśmienite. Skusicie się?
Masz ochotę na naturalne lody arbuzowe? Są orzeźwiające, pyszne i łatwe do przygotowania. Prostą recepturę na nie zdradził Jakub Kuroń. Robi je błyskawicznie, a w dodatku wyłącznie z trzech składników. Może i ty spróbujesz takiego orzeźwienia w upał?Gotowe lody można kupić w każdym sklepie spożywczym. Są dostępne w wielu formach i smakach. I choć zjadamy je raz, dwa, bo są pyszne, to jednak nie mamy pewności, z jakich składników je przygotowano. Tymczasem zrobienie domowych lodów ze znanych składników, to całkiem prosta sprawa. Udowodnił to Jakub Kuroń, podając swój przepis na naturalne lody arbuzowe.
Lody bananowe to najprostsze lody, jakie można zrobić w domu. Wystarczą wyłącznie dwa składniki- dojrzałe banany i niewielka ilość mocnej, czarnej kawy. Lody będą słodkie i bardzo aromatyczne, a do ich przygotowania nie potrzebujemy ani maszynki do lodów, ani cukru.Lody to doskonały deser w upalne dni. Niestety zwykle są dość kaloryczne, ponieważ zawierają i cukier, śmietanę, mleko, jajka. Możemy jednak przygotować lekkie i mało kaloryczne lody, które będziemy jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, są to lody bananowe z dodatkiem czarnej kawy.Do przygotowania lekkich lodów, wykorzystajmy słodkie, dojrzałe banany. Jak poznać je w sklepie? Dojrzałe owoce mają żółtą skórkę, na której zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Banany z zielonkawą skórą nie są ani miękkie, ani słodkie, nie będą nadawać się do zrobienia domowych lodów.Lody bananowe z kawą możemy podać z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi plasterkami bananów, wiórkami czekoladowymi, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym. Opcji podania jest bardzo wiele i z pewnością każdy znajdzie idealny smak dla siebie.
Domowe lody jagodowe bez cukru są doskonałym pomysłem na deser nie tylko dla najmłodszych. Lody ze świeżych jagód przygotujesz w bardzo prosty sposób z czterech składników: jagód, bananów, śmietanki i soku z cytryny.Lato i wakacje kojarzą mi się nie tylko z piękną pogodą i wypoczynkiem. To przede wszystkim czas, kiedy możemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami i warzywami. Sezon ja jagody trwa w pełni, wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim pyszną niespodziankę- domowe lody jagodowe bez cukru.Do domowych lodów jagodowych bez cukru dodajmy dojrzałe banany. Banany są wtedy bardzo słodkie i rewelacyjnie sprawdzą się jako naturalny zamiennik cukru, a lody będą o wiele mniej kaloryczne. Do lodów koniecznie dodajmy również schłodzoną śmietankę i sok z cytryny.Mrożenie domowych lodów jagodowych bez cukru musimy podzielić na dwa etapy, dzięki czemu lody będą przepyszne i kremowe. Na początku lody wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika, następnie blendujemy i ponownie mrozimy, tym razem przez 3- 4 godziny.