Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa sałatka jarzynowa. Przepis dla zabieganych
canva/phbcz, Getty Images

Ekspresowa sałatka jarzynowa. Przepis dla zabieganych

24 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka jarzynowa jest sztandarowym świątecznym daniem, które każdy Polak doskonale zna i uwielbia. Zapracowani nie mają jednak czasu na długie gotowanie wszystkich warzyw i innych produktów, dlatego prezentujemy ekspresowy przepis. Korzystając z niego, można zaoszczędzić wiele pracy, a przy okazji przygotować pyszną potrawę.

Sałatka jarzynowa to widok, do którego wszyscy jesteśmy doskonale przyzwyczajeni. Niektórzy mogliby z pewnością poczuć się nieswojo, gdyby dużej miski wypełnionej sałatką zabrakłoby na święta Bożego Narodzenia. Na szczęście nawet ci, którzy jeszcze nie zdążyli jej zrobić, mają na to szanse.

Ekspresowy przepis na sałatkę jarzynową nie odbiega w smaku klasycznej wersji, a przy okazji można cieszyć się nią już po kilkunastu minutach gotowania. Dodatkowo większość składników i tak znajduje się na co dzień w kuchni, więc nie ma potrzeby dodatkowego wyjścia do sklepu.

Przepis na ekspresową sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 800 g konserwowej marchewki z groszkiem

  • 1 por

  • 5 jajek

  • 4 ogórki konserwowe

  • 1 puszka kukurydzy

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2 łyżki jogurtu

  • sól

  • pieprz

Na początku wrzuć surowe jajka do garnka z wodą, postaw go na gazie i ugotuj je na twardo. W międzyczasie odcedź marchewkę z groszkiem z zalewy i przełóż je do miski. Pora obierz z wierzchniej warstwy, umyj i pokrój jedynie białą część na półplasterki. Dodaj go do miski.

Jajka obierz ze skorupki i pokrój w kosteczkę. Możesz użyć do tego specjalnej krajalnicy do jajek. Ogórki wyciągnij z octu, posiekaj w bardzo drobną kostkę. Wrzuć je wraz z jajkami do miski. Kukurydzę odcedź z zalewy i również połącz z resztą składników.

W osobnej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, jogurt, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Zalej sosem produkty, dokładnie je przemieszaj i wstaw do lodówki na kilka chwil. Taką sałatkę wystarczy przełożyć do salaterki i podawać. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek jajka.

Sałatka jarzynowa

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy