Przepis na pyszną surówkę z pora i ogórków kiszonych
Surówka często okazuje się być mdłą i nudna,. dlatego wiele osób pozostawia ją na swoich talerzach po skończonym posiłku. Ten dodatek do obiadu wcale nie musi być niesmaczny, wystarczy przygotować go z pasją i miłością, a każdemu będzie smakować.
Warto zjadać duże ilości surówek, ponieważ to właśnie one dostarczają nam mnóstwa mikroelementów i wartości odżywczych, które są konieczne do odpowiedniej pracy całego ludzkiego organizmu. Często surówki są jedynym źródłem wielu witamin i minerałów.
Jakie substancje odżywcze skrywa surówka z pora i ogórka kiszonego?
Por jest wyjątkowo niskokalorycznym warzywem, dlatego zalecany jest dla ludzi na dietach redukcyjnych. Znajdziemy w nim również sporą dawkę błonnika oraz allicyny, która korzystnie wpływa na zmniejszenie ciśnienia tętniczego czy wspomaganie układu odpornościowego.
Ogórki kiszone, jak wiele innych produktów poddanych fermentacji, zawierają mnóstwo witaminy C. Są także bogate w witaminy z grupy B i E oraz minerały, takie jak cynk, magnez, miedź, mangan, potas, sód, fluor, fosfor i naturalne przeciwutleniacze. Co więcej zmniejszają apetyt na słodkie produkty, więc również wspomagają odchudzanie.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy najnowsze promocje, które pozwolą zrobić tańsze zakupy w Biedronce. W tym tekście z kolei zdradzamy jaki wpływ na nasz organizm ma picie soku z ziemniaków i innych warzyw.
Przepis na obłędną surówkę
Składniki:
10 cm kawałek pora
1 marchew
3 średnie ogórki kiszone
połowa jabłka
sól
pieprz
2 szczypty cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 płaska łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
Zacznij od dokładnego umycia marchewki. Warto wykorzystać w tym celu szczotkę, aby pozbyć się całego brudu i kurzu. Następnie obierz korzeń i zetrzyj go na tarce o średnich oczkach. Pora także umyj i pokrój w cienkie pół-plasterki. Dodaj je do marchewki.
Ogórki kiszone odsącz z zalewy i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórki powinny być jędrne i chrupiące, aby tarcie było wygodne. Jabłko umyj, obierz i wytnij z niego gniazdo nasienne. Owoc również zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do miski z resztą warzyw.
W miseczce zmieszaj ze sobą sok z cytryny, jogurt grecki, majonez, pieprz, sól oraz cukier. Wymieszaj składniki sosu i polej nim starte warzywa. Przemieszaj sałatkę i wstaw ją do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl