Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa szarlotka bez pieczenia. Do jej zrobienia wystarczą 4 składniki
canva/PhotoEstelar

Ekspresowa szarlotka bez pieczenia. Do jej zrobienia wystarczą 4 składniki

13 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Masz ochotę na szarlotkę, ale nie masz czasu na pieczenie spodu i przesmażanie jabłek? Przygotuj błyskawiczne ciasto na maślanych herbatnikach z dodatkiem serka mascarpone. Szarlotka z 4 składników jest pysznym deserem do kawy dla każdego smakosza.

Maślane herbatniki wykorzystujemy zwykle do spodu na sernik bez pieczenia i inne ciasta, np. z masą kajmakową lub z budyniem. Szarlotkę natomiast pieczemy tradycyjnie na kruchym cieście, ewentualnie na cienkim biszkopcie. Często ciasto wykorzystujemy również do zrobienia kruszonki lub pasków, które układamy na szarlotce zaraz przed pieczeniem.

Szarlotkę możemy zrobić również w wersji bez kruchego ciasta i biszkoptu. Wystarczy, że przełożymy ją kruchymi herbatnikami. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i tak smaczne, że błyskawicznie znika z talerzy. Szarlotka bez pieczenia jest doskonałym pomysłem na ciasto, kiedy goście wpadną na kawę z niezapowiedzianą wizytą.

Masę do szarlotki bez pieczenia przygotujemy z kwaśnych jabłek, cukru pudru i kremowego serka mascarpone. Same jabłka możemy dodatkowo oprószyć cukrem i cynamonem, żeby były słodsze, a deser nabrał jesiennego charakteru. Szarlotkę możemy również polać polewą czekoladową, jednak nie jest ona niezbędna.

Szybka szarlotka bez pieczenia z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 6 jabłek

  • 400 g herbatników maślanych

  • 500 g mascarpone

  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier

  • mielony cynamon

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia z 4 składników?

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie oprósz cukrem, cynamonem i odstaw. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem. Z jabłek odlej nadmiar soku, następnie dodaj serek i ponownie wymieszaj.

Spód blachy wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki, wyłóż cienką warstwę masy i ponownie przykryj ciastkami . Układaj do wyczerpania składników. Szarlotkę wstaw do lodówki na 30 minut, przed podaniem oprósz ją cukrem pudrem, smacznego.

Przygotuj również szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia oraz ciasto kokosowe niczym rafaello . Desery przygotujesz błyskawicznie, a posmakują całej rodzinie.

szarlotka
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy