Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o syropie z cebuli. Ten z czosnku jest jeszcze lepszy

Zapomnij o syropie z cebuli. Ten z czosnku jest jeszcze lepszy

Prozdrowotny syrop z czosnku
canva/piyaset

Syrop z czosnku jest znakomitą alternatywą dobrze znanego wyrobu z cebuli. Bogaty w wiele cennych składników wzmacniających organizm produkt wesprze nas w sezonie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie nietrudno. Jego zrobienie jest bardzo proste, a koszta mniejsze niż w przypadku zakupu gotowych mieszanek. Spróbujecie?

Czosnek słynie ze swoich dobroczynnych właściwości. Zawarta w warzywie allicyna, która powstaje po jego rozdrobnieniu, może być uznawana za naturalny i bezpieczny antybiotyk. Warto skorzystać z jej działania, gdy pojawią się u nas pierwsze objawy przeziębienia.

W połączeniu z imbirem, cytryną i miodem, które również dostarczą naszemu organizmowi witamin i związków wspierających go w walce z bateriami i wirusami, uzyskamy miksturę, która umożliwi nam sprawny powrót do formy. Pamiętajmy tylko, by sięgnąć po wysokiej jakości naturalne składniki.

Przepis na prozdrowotny syrop z czosnku

Składniki:

  • pół główki czosnku

  • 5 cm korzenia imbir

  • 1 duża cytryna

  • 30 g dowolnego miodu

  • 125 ml przegotowanej letniej wody

Jak zrobić syrop z czosnku? Prosty patent na prozdrowotną miksturę

Czosnek pozbawiamy łupiny i przeciskamy przez praskę wprost do miseczki. Dodajemy obrany i starty na tarce imbir oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wszystkie składniki łączymy z wodą oraz miodem.

Naczynie z miksturą przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Syrop z czosnku pijemy 3 razy dziennie po jednej łyżce. Możemy go wcześniej odcedzić i zlać do buteleczki, lecz nie jest to konieczne.

Na naszej stronie znajdziecie wskazówki pomocne podczas zakupu i przechowywania świeżego imbiru. Warto zapoznać się także z materiałem dotyczącym odróżniania miodu sztucznego od naturalnego.

Syrop z czosnku jest doskonałym remedium na przeziębienie
canva/joannatkaczuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: