Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia Montenegro

Screen z filmu na kanale YouTube "Prosty przepis na"

Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem

26 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lubicie ciasta bez pieczenia? Montenegro będzie więc dla Was prawdziwą gratką. Prosty deser na spodzie z herbatników z pysznym mlecznym kremem i polewą czekoladową przygotowuje się w kilka chwil, a zachwyca od pierwszego kęsa. Koniecznie spróbujcie — posmakuje nie tylko dzieciom.

Montenegro jest znakomitym ciastem bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się jako smakowity deser czy słodycz do kawy. Pomysł na przysmak po raz pierwszy zaprezentowany został na kanale „Prosty przepis na” na YouTube, z którego pochodzi zdjęcie ilustrujące artykuł. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Większość z pewnością znajdziecie w kuchni. Skusicie się?

kiszone grzyby

Kuroń przypomniał wszystkim jak przygotować grzyby na zimę. Zapomnij o marynowaniu i suszeniu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasto bez pieczenia Montenegro

Składniki:

  • ulubione prostokątne ciasteczka lub dowolne herbatniki

  • 1 puszka masy krówkowej

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

  • 250 ml mleka

  • 20 g cukru

  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej

  • 2,5 szklanki mleka w proszku

  • 1/4 szklanki śmietanki 30%

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 g orzechów włoskich do posypania

Jak zrobić ciasto bez pieczenia Montenegro?

Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia oraz porcją ciasteczek. Smarujemy je masą krówkową i układamy kolejne herbatniki. Nakładamy dżem porzeczkowy i znów sięgamy po ciastka.

Kolejną warstwę stanowił będzie mleczny krem. Szklankę mleka wlewamy do rondla i wsypujemy cukier. Mieszamy, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok.

Masło miksujemy, a następnie łączymy je z przestudzoną zawartością garnka, nie przerywając mieszania. Dalej miksując, wsypujemy mleko w proszku. Gotową masę umieszczamy w formie i przykrywamy herbatnikami.

W czystym garnku łączymy śmietankę z rozdrobnioną czekoladą, podgrzewając całość na niewielkim ogniu. Polewę studzimy i umieszczamy na ostatniej warstwie ciasteczek. Ciasto bez pieczenia Montenegro posypujemy pokruszonymi orzechami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

Wskazówka: orzechy włoskie możecie zamienić na każde inne, które lubicie. Zadbajcie tylko, by były pozbawione skórki — nieobrane są nieco gorzkawe.

Na naszej stronie znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy sprawdzoną recepturę na tiramisu, a także prosty patent na efektowny deser do złudzenia przypominający żółty ser.

Ciasto bez pieczenia Montenegro jest pyszne

canva/gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Prosty przepis na

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >