Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem

Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem

Ciasto bez pieczenia Montenegro
Screen z filmu na kanale YouTube "Prosty przepis na"

Lubicie ciasta bez pieczenia? Montenegro będzie więc dla Was prawdziwą gratką. Prosty deser na spodzie z herbatników z pysznym mlecznym kremem i polewą czekoladową przygotowuje się w kilka chwil, a zachwyca od pierwszego kęsa. Koniecznie spróbujcie — posmakuje nie tylko dzieciom.

Montenegro jest znakomitym ciastem bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się jako smakowity deser czy słodycz do kawy. Pomysł na przysmak po raz pierwszy zaprezentowany został na kanale „Prosty przepis na” na YouTube, z którego pochodzi zdjęcie ilustrujące artykuł. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Większość z pewnością znajdziecie w kuchni. Skusicie się?

Przepis na ciasto bez pieczenia Montenegro

Składniki:

  • ulubione prostokątne ciasteczka lub dowolne herbatniki

  • 1 puszka masy krówkowej

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

  • 250 ml mleka

  • 20 g cukru

  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej

  • 2,5 szklanki mleka w proszku

  • 1/4 szklanki śmietanki 30%

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 g orzechów włoskich do posypania

Jak zrobić ciasto bez pieczenia Montenegro?

Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia oraz porcją ciasteczek. Smarujemy je masą krówkową i układamy kolejne herbatniki. Nakładamy dżem porzeczkowy i znów sięgamy po ciastka.

Kolejną warstwę stanowił będzie mleczny krem. Szklankę mleka wlewamy do rondla i wsypujemy cukier. Mieszamy, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok.

Masło miksujemy, a następnie łączymy je z przestudzoną zawartością garnka, nie przerywając mieszania. Dalej miksując, wsypujemy mleko w proszku. Gotową masę umieszczamy w formie i przykrywamy herbatnikami.

W czystym garnku łączymy śmietankę z rozdrobnioną czekoladą, podgrzewając całość na niewielkim ogniu. Polewę studzimy i umieszczamy na ostatniej warstwie ciasteczek. Ciasto bez pieczenia Montenegro posypujemy pokruszonymi orzechami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

Wskazówka: orzechy włoskie możecie zamienić na każde inne, które lubicie. Zadbajcie tylko, by były pozbawione skórki — nieobrane są nieco gorzkawe.

Na naszej stronie znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy sprawdzoną recepturę na tiramisu, a także prosty patent na efektowny deser do złudzenia przypominający żółty ser.

Ciasto bez pieczenia Montenegro jest pyszne
canva/gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Prosty przepis na