Ekspresowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach według przepisu Ewy Wachowicz. Przebojowy deser dla całej rodziny
Nie macie pomysłu na słodkie co nieco? Przygotujcie ekspresowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach według przepisu Ewy Wachowicz. Ten przebojowy deser dla całej rodziny zrobicie szybko i prosto. I nigdy was nie zawiedzie, bo zawsze się udaje. Najsmaczniejsze jest, jednak gdy postoi trochę w lodówce. Co łasuchy powinny mieć w swoich zapasach? Może nie koniecznie gotowe ciasto czy paczkę cukierków, ale z pewnością opakowanie herbatników, budyniu i jakiś dżem. Gdy najdzie ochota na coś słodkiego, wystarczy ugotować budyń, przełożyć nim posmarowane dżemem ciastka i w zasadzie gotowe.
Można dodać jeszcze warstwę masy śmietanowej, orzechy, migdały, czekoladę. To już zależy od waszej inwencji i upodobań smakowych. I mniej więcej z takich składników doskonałe ciasto bez pieczenia przygotowała Ewa Wachowicz. Dziś zdradza wam dokładny przepis na ten przysmak.
Przepis Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
4 małe paczki herbatników
-
1/2 l mleka
-
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
-
20 dag masła
-
1 puszka masy krówkowej
-
1 paczka krakersów
-
1/2 słoika dżemu
-
1/2 l śmietanki 36 proc.
-
1/2 paczki cukru wanilinowego
-
1 łyżka mleka w proszku
-
2-3 łyżki spłatkowanych migdałów
Przygotowanie ciasta bez pieczenia
Budyń rozmieszaj w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej do niego rozmieszany proszek budyniowy. Mieszając, podgrzewaj, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go. Zmiękczone masło zmiksuj. Dalej miksuj, dodając do niego łyżkami budyń. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem warstwą herbatników. Na ciastka wyłóż krem budyniowy.
Budyń przykryj warstwą herbatników, a potem posmaruj masa krówkową. Przykryj warstwą krakersów, posmaruj dżemem.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym i z mlekiem w proszku. Wyłóż ją na dżem, posyp podprażonymi płatkami migdałów. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia , a także na ciasto bez pieczenia Piaskowa Burza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
-
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
-
Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków
Źródło: ewawachowicz