Smakosze.pl
placki ziemniaczane

canva/YelenaYemchuk

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby

25 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiecie, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby na uniknięcie tego popularnego problemu. Jednym z nich jest dodanie do startych ziemniaków odrobiny kwaśnej śmietany. Jednak możecie wybrać też inne, skuteczne rozwiązania.

Placki ziemniaczane potrafią smakować naprawdę dobrze. Zwłaszcza jeśli wyjdą puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Czasem jednak nie jesteśmy zadowoleni z ich koloru. Wychodzą ciemne, szarawe i mało apetyczne. Dlatego dziś powiemy wam, co zrobić, by placki ziemniaczane nie ciemniały.

zapiekanka po nelsońsku

Pomysł na tani obiad - zapiekanka po nelsońsku. Prośby o dokładkę są pewne

CZYTAJ DALEJ

Jak uniknąć ciemnienia ziemniaczanych placków?

Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją? Wynika to z natury i składu ziemniaków. Zawierają enzym oksydazę polifenolową, która wchodząc w reakcję z powietrzem, powoduje ciemnienie ziemniaków. Z tego powodu ziemniaki zaczynają sinieć po obraniu, a jeszcze bardziej jest to widoczne po ich rozdrobnieniu. Powierzchnia kontaktu z powietrzem jest bowiem znacznie większa.

Szarawe ciasto ziemniaczane oznacza ciemniejsze placki, które nie są już tak samo apetyczne, jak te o żółtawej barwie. Warto przy okazji dodać, że zmiana barwy nie jest dla nas w żaden sposób szkodliwa. Co jednak zrobić, by zapobiec ściemnieniu startych ziemniaków i placków ziemniaczanych?

Niektórzy zalecają, by od razu po starciu ziemniaków posypać masę warstwą mąki. W ten sposób dostęp powietrza do ziemniaków zostanie ograniczony. Mąkę można potem usunąć i wyrzucić lub wmieszać w ciasto, jeśli nie dodaliśmy jej już w sam raz.

Dobrym pomysłem na jasne, kremowe placki ziemniaczane jest dodanie do ciasta odrobiny kwaśnej śmietany. Wystarczy 1-2 łyżki, by ograniczyć działanie enzymu znajdującego się w ziemniakach.

Do masy na placki ziemniaczane można też dodać kilka kropel soku z cytryny lub parę ziarenek kwasku cytrynowego. W kwaśnym środowisku enzym powodujący ciemnienie ziemniaków wykazuje wolniejsze działanie. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z tymi dodatkami, bo mogą być wyczuwalne w plackach.

Jak ograniczyć ciemnienie placków ziemniaczanych?

Im dłuższy jest kontakt obranych czy rozdrobnionych ziemniaków z powietrzem, tym efekt ich ciemnienia jest silniejszy. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest obieranie i ścieranie ziemniaków, tuż przed przyrządzeniem placków.

Jeśli jednak musicie wcześniej obrać ziemniaki, od razu włóżcie je do wody. Ona również ograniczy kontakt ziemniaków z powietrzem. Natomiast starte ziemniaki posypcie warstwą mąki, przykryjcie ściereczką i wstawcie do lodówki.

W naszym serwisie znajdziesz też dokładny przepis na placki ziemniaczane z żółtym serem, a także na placki ziemniaczane bez tłuszczu.

śmietana

canva/Fedinchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy, winiary

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >