Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe kotlety schabowe bez panierki. Wychodzą równie pyszne co klasyczne
canva/anmbph

Ekspresowe kotlety schabowe bez panierki. Wychodzą równie pyszne co klasyczne

28 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś powiemy wam, jak zrobić ekspresowe kotlety schabowe bez panierki. Wychodzą równie pyszne, co klasyczne, ale robi się je szybciej i są o wiele zdrowsze. Mięso po rozbiciu wystarczy tylko oprószyć przyprawami i usmażyć. Prawda, że proste?

Kotlety schabowe są chyba najpopularniejszym polskim daniem. Można je zamówić w każdej restauracji, a i w domach goszczą przynajmniej raz w tygodniu. Klasyczne schabowe, to soczyste mięso skryte pod chrupiącą panierką. Są bardzo smaczne, jednak dla wielu osób panierka stanowi problem.

To właśnie z jej powodu niektórzy unikają schabowych, bo przez nią kotlety są kaloryczne i ciężkostrawne. Dlatego przychodzimy do was z super rozwiązaniem, a mianowicie zachęcamy do przygotowania schabowych bez panierki. Zaoszczędzicie w ten sposób kalorie i czas.

Ekspresowe kotlety schabowe bez panierki

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego bez kości

  • słodka, mielona papryka

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij je równomiernie kuchennym młotkiem.

Każdy plaster mięsa oprósz z dwóch stron solą, pieprzem i mieloną papryką. Odstaw na godzinę, by mięso nabrało aromatu.

Na patelni rozgrzej trochę smalcu lub oleju. Kotlety panieruj w mące, a potem kładź na gorącym tłuszczu. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony.

Wskazówka:

Tak przyrządzone kotlety schabowe najlepiej będą smakowały podane z gotowanymi ziemniakami (najlepiej młodymi), a także z mizerią lub zieloną sałatą z sosem.

W naszym serwisie znajdziecie mnóstwo przepisów na kotlety schabowe. Sprawdźcie, jak zrobić schabowe po trybunalsku , a także, jak przygotować kotlety schabowe w chrupiącej panierce .

schabowy
schabowy

Źródło zdjęcia: canva/pedphoto36pm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy