Maślankowe kotlety schabowe w chrupiącej panierce. O niebo lepsze od tradycyjnych
Dziś proponujemy wam maślankowe kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Będą o niebo lepsze od tradycyjnych, bo są soczyste i bardzo chrupiące. Ich sekret tkwi w mlecznym napoju, w którym trzeba namoczyć mięso, a także w płatkach kukurydzianych, w których są panierowane kotlety. Przekonajcie się, jak doskonale smakują.
Specem od kotletów schabowych z pewnością czuje się już każdy. Wszak są one smażone przynajmniej raz w tygodniu w przeciętnym, polskim domu. Jednak czasami warto coś zmienić w domowej recepturze, by przekonać się, czy oby na pewno jest idealna.
Jeśli zazwyczaj tylko oprószacie plastry mięsa solą i pieprzem, a potem panierujecie je w mące, jajku i w tartej bułce, nasz przepis z pewnością was miło zaskoczy. Kotlety moczone w maślance wychodzą bowiem niezwykle soczyste, a panierka z płatków kukurydzianych daje im przyjemną chrupkość.
Maślankowe kotlety schabowe w chrupiącej panierce
Składniki:
6 plastrów schabu wieprzowego bez kości
1 cebula
1,5 szklanki maślanki
sól, pieprz
0,5 szklanki mąki
2 jajka
2 szklanki płatków kukurydzianych
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy rozbij kuchennym młotkiem, włóż do pojemnika.
Cebulę obierz, pokrój w piórka, obłóż nią kotlety, zalej maślanką. Całość przemieszaj. Pojemnik przykryj, wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia kotlety osącz delikatnie z marynaty. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu.
Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconych jajkach i na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kładź na patelnię z tłuszczem i smaż na złoty kolor.
Wskazówka:
By pokruszyć płatki kukurydziane, najlepiej wsypać je do foliowego woreczka, zawiązać i rozgnieść je przy pomocy wałka do ciasta.
W naszym serwisie znajdziecie też inne pomysły na schabowe. Szczególnie polecamy przepis na musztardowe kotlety schabowe, a także na schabowe po trybunalsku.
Źródło zdjęcia: canva/dheeraj11
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: przyslijprzepis