Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Maślankowe kotlety schabowe w chrupiącej panierce. O niebo lepsze od tradycyjnych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.04.2022 16:30

Maślankowe kotlety schabowe w chrupiącej panierce. O niebo lepsze od tradycyjnych

schabowe
canva/12MN

Dziś proponujemy wam maślankowe kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Będą o niebo lepsze od tradycyjnych, bo są soczyste i bardzo chrupiące. Ich sekret tkwi w mlecznym napoju, w którym trzeba namoczyć mięso, a także w płatkach kukurydzianych, w których są panierowane kotlety. Przekonajcie się, jak doskonale smakują.

Specem od kotletów schabowych z pewnością czuje się już każdy. Wszak są one smażone przynajmniej raz w tygodniu w przeciętnym, polskim domu. Jednak czasami warto coś zmienić w domowej recepturze, by przekonać się, czy oby na pewno jest idealna.

Jeśli zazwyczaj tylko oprószacie plastry mięsa solą i pieprzem, a potem panierujecie je w mące, jajku i w tartej bułce, nasz przepis z pewnością was miło zaskoczy. Kotlety moczone w maślance wychodzą bowiem niezwykle soczyste, a panierka z płatków kukurydzianych daje im przyjemną chrupkość.

Maślankowe kotlety schabowe w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego bez kości

  • 1 cebula

  • 1,5 szklanki maślanki

  • sól, pieprz

  • 0,5 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy rozbij kuchennym młotkiem, włóż do pojemnika.

Cebulę obierz, pokrój w piórka, obłóż nią kotlety, zalej maślanką. Całość przemieszaj. Pojemnik przykryj, wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia kotlety osącz delikatnie z marynaty. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu.

Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconych jajkach i na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kładź na patelnię z tłuszczem i smaż na złoty kolor.

Wskazówka:

By pokruszyć płatki kukurydziane, najlepiej wsypać je do foliowego woreczka, zawiązać i rozgnieść je przy pomocy wałka do ciasta.

W naszym serwisie znajdziecie też inne pomysły na schabowe. Szczególnie polecamy przepis na musztardowe kotlety schabowe, a także na schabowe po trybunalsku.

kotlety schabowe
kotlety schabowe

Źródło zdjęcia: canva/dheeraj11

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram