Kotlety schabowe po trybunalsku. Tani i smaczny obiad
Dziś prezentujemy kotlety schabowe po trybunalsku. Ten tani i smaczny obiad z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso wychodzi bowiem wyjątkowo miękkie dzięki wcześniejszemu skropieniu go sokiem z cytryny. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a będziecie często do niego wracać.
Kotlety schabowe kojarzą się z chrupiącą panierką i kruchym wnętrzem. Niektórzy jednak unikają ich przyrządzania, ze względu na panierkę, która chłonie dużo tłuszczu. Dlatego przychodzimy z nowym pomysłem na schabowe. Zamiast panierować, uduście je z cebulą. Wcześniej mięso zamarynujcie w soku z cytryny, dzięki czemu nabierze wyjątkowej kruchości.
Kotlety schabowe po trybunalsku
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
pół cytryny
kminek mielony
sól, pieprz
2 łyżki mąki
olej do smażenia
2 cebule
1 szklanka bulionu
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry schabu opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy rozbij niezbyt cienko kuchennym młotkiem.
Każdy kotlet skrop z każdej strony sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i kminkiem. Mięso umieść w zamykanym pojemniku, wstaw na 1-3 godziny do lodówki.
Każdy kotlet obtocz w mące, obsmaż na patelni z olejem. Mięso przełóż na talerz, a na pozostałym tłuszczu zeszklij grubo posiekaną cebulę.
Dołóż mięso, całość podlej gorącym bulionem. Przykryj i duś na niedużym ogniu ok. 20 minut. Dopraw do smaku.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na kotlety schabowe. Sprawdź, jak przygotować schabowe marynowane w śmietanie, a także, jak zrobić schab duszony w keczupie i śmietanie.
Źródło zdjęcia: canva/EnlightenedMedia Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów
Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów? Same korzyści, robi tak nawet Gessler
Sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda
Źródło: pieknowdomu