Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej
canva/Natalikaevsti

Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej

30 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kasza gryczana jest doskonała nie tylko jako dodatek obiadu. Może też być jego podstawą. Podsuwamy wam przepis na ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Robi się je naprawdę szybko, są smaczne, zdrowe i pożywne.

Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Oprócz błonnika i witamin z grupy B, które są charakterystyczne dla wszystkich kasz, zawiera też kilka nadzwyczajnych składników. Jest to żelazo, kwas foliowy i witamina E. Dzięki temu kasza gryczana przeciwdziała anemii, chroni płód przed wadami i troszczy się o kondycję skóry. Co ważne, nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu.

Na rynku są dostępne dwie wersje kaszy gryczanej. Krakowska to kasza gryczana niepalona o łagodnym smaku i wyrazista w smaku i aromacie kasza gryczana palona. Ta druga jest zdecydowanie bardziej popularna w naszej kuchni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 100 g palonej kaszy gryczanej

  • 1 cebula

  • 100 g twarogu półtłustego

  • 1 jajko

  • po łyżce siekanego koperku i szczypiorku

  • 2 łyżki tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną opłucz, wsyp na osolony wrzątek, ugotuj na sypko. Nadmiar wody odlej, kaszę wystudź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do kaszy razem z pokruszonym twarogiem, jajkiem, zieleniną i tartą bułką. Wymieszaj, dopraw, wyrób masę.

Z otrzymanej masy formuj w dłoniach lekko spłaszczone kotlety. Smaż je na patelni z olejem po ok. 5 minut z każdej strony.

Kotlety z kaszy gryczanej podawaj z sosem i surówką. Przepis na doskonały sos grzybowy znajdziesz na naszej stronie. Podobnie jak przepisy na rozmaite surówki, np. z marchewki .

kasza gryczana
kasza gryczana

Źródło zdjęcia: canva/daffodilred

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy