Surówka z marchewki jak z restauracji
Surówka z marchewki to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Pasuje do dań z mięs, drobiu i ryb. Możesz ją przygotować na kilka sposobów. Zobacz jak zrobić surówkę z marchewki, która będzie smakować jak z restauracji.
Surówkę z marchewki znamy od dziecka. Najpierw podawano nam marchewkę wymieszaną ze startym jabłkiem, potem przyszła pora i na ostrzejsze połączenia. Niezależnie od tego, co dodamy do startej marchewki, otrzymamy jednak wartościową i smaczną surówkę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka z marchewki jak z restauracji
Najsmaczniejsza surówka z marchewki powinna mieć odpowiednią wilgotność. Sucha, starta marchewka po prostu nie smakuje. Oczywiście wpływa na to soczystość samego warzywa, ale są sposoby, by nawet z lekko wiórowatej marchewki przygotować pyszną surówkę.
Jeśli zetrzesz mało soczystą marchewkę, zawsze możesz ją skropić wodą lub wodą z dodatkiem cukru, a nawet soku z cytryny. Od razu będzie smaczniejsza. Poza tym sos dodawany do surówki, śmietana czy jogurt także dodadzą całości soczystości.
Pomysły na surówkę z marchewki
Surówka z marchewki i pora: 3 marchewki i 1 jabłko obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj drobno pokrojony por, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej: pół kapusty pekińskiej posiekaj, dodaj pokrojoną w kostkę małą cebulkę i startą marchewkę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. 3 łyżki oliwy z oliwek wymieszaj z łyżeczką soku z cytryny, sosem polej surówkę, wymieszaj.
Surówka z marchewki z chrzanem: 3 marchewki zetrzyj na małych oczkach, dodaj starte jabłko oraz 2 łyżeczki startego chrzanu. Surówkę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Wymieszaj z 3 łyżkami śmietany.
Surówka z marchewki ze słonecznikiem: 3 marchewki zetrzyj na małych oczkach, dodaj 2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. 3 łyżki pestek słonecznika podpraż na suchej patelni, dodaj do marchewki. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy.
Źródło zdjęcia: canva/OksanaKiian
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
źródło: ofeminin