Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra
Paszteciki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak wyśmienity. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonaj się, jak szybko znikają z półmisków.
Aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego kryją w sobie nadzienie z kapusty i pieczarek. Dzięki temu przypasują zarówno osobom jedzącym mięso, jak i wegetarianom. Oczywiście skład farszu możesz modyfikować według własnych upodobań. Przekąska wychodzi obłędnie pyszna za każdym razem.
Przepis na sylwestrowe paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
-
1 płat gotowego ciasta francuskiego
-
jajko do posmarowania
-
ziarna kminku do posypania
Składniki na farsz:
-
0,5 kg kiszonej kapusty
-
1 cebula
-
10-12 pieczarek
-
1 średnia marchewka
-
olej do smażenia
-
sól i pieprz do smaku
Paszteciki z ciasta francuskiego krok po kroku
Kapustę do pasztecików z ciasta francuskiego przepłucz na sicie . Następnie warzywo włóż do garnka, zalej wodą do przykrycia i zagotuj . Po tym czasie zmniejsz moc palnika i trzymaj kapustę na ogniu ok. 40 minut pod przykryciem , aż zrobi się miękka. Na koniec odcedź ją na sicie .
W międzyczasie przygotuj cebulę do pasztecików z ciasta francuskiego. Warzywo posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju . Następnie dodaj do niej oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki, a po chwili obraną i startą na marchewkę . Całość smaż jeszcze kilka minut , na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem .
Do zawartości patelni dołóż ugotowaną kapustę . Wszystkie składniki smaż przez kolejne 3-4 minuty , aż dobrze się połączą. Uzyskane w ten sposób nadzienie zmiel w maszynce lub drobno posiekaj nożem .
Ciasto do pasztecików wyjmij z lodówki i przekrój na 2 części . Na połowie każdej z nich ułóż nadzienie, nakryj drugą połową i sklej brzegi, smarując je delikatnie wodą . Otrzymane kieszonki pokrój na ukośne porcje, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kminkiem . Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut . Znamy niezawodny przepis na paszteciki faszerowane mięsem . Drożdżowe paszteciki Małgorzaty Ostrowskiej uświetnią niejedną okazję .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy można mrozić sałatkę jarzynową? 1 warunek jest konieczny
-
Kotlety drwala lepsze niż schabowe i mielone. Hit na noworoczny obiad
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama