Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra
Canva / PeteerS

Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra

27 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Paszteciki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak wyśmienity. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonaj się, jak szybko znikają z półmisków.

Aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego kryją w sobie nadzienie z kapusty i pieczarek. Dzięki temu przypasują zarówno osobom jedzącym mięso, jak i wegetarianom. Oczywiście skład farszu możesz modyfikować według własnych upodobań. Przekąska wychodzi obłędnie pyszna za każdym razem.

Przepis na sylwestrowe paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego

  • jajko do posmarowania

  • ziarna kminku do posypania

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • 10-12 pieczarek

  • 1 średnia marchewka

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Paszteciki z ciasta francuskiego krok po kroku

Kapustę do pasztecików z ciasta francuskiego przepłucz na sicie . Następnie warzywo włóż do garnka, zalej wodą do przykrycia i zagotuj . Po tym czasie zmniejsz moc palnika i trzymaj kapustę na ogniu ok. 40 minut pod przykryciem , aż zrobi się miękka. Na koniec odcedź ją na sicie .

W międzyczasie przygotuj cebulę do pasztecików z ciasta francuskiego. Warzywo posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju . Następnie dodaj do niej oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki, a po chwili obraną i startą na marchewkę . Całość smaż jeszcze kilka minut , na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem .

Do zawartości patelni dołóż ugotowaną kapustę . Wszystkie składniki smaż przez kolejne 3-4 minuty , aż dobrze się połączą. Uzyskane w ten sposób nadzienie zmiel w maszynce lub drobno posiekaj nożem .

Ciasto do pasztecików wyjmij z lodówki i przekrój na 2 części . Na połowie każdej z nich ułóż nadzienie, nakryj drugą połową i sklej brzegi, smarując je delikatnie wodą . Otrzymane kieszonki pokrój na ukośne porcje, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kminkiem . Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut . Znamy niezawodny przepis na paszteciki faszerowane mięsem . Drożdżowe paszteciki Małgorzaty Ostrowskiej uświetnią niejedną okazję .

Canva / Douglas Horoiwa
Canva / Douglas Horoiwa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy