Kotlety drwala lepsze niż schabowe i mielone. Hit na noworoczny obiad
![kotlety drwala](https://images.iberion.media/images/1920/6r_OAV_Ej_L_Xh_An_Xh5bx2go_XK_kotlety_drwala_9309c6baf4.png)
Kotlety drwala są doskonałą i sycącą propozycją na obiad. Soczyste mięso przykryte jest smażonymi pieczarkami oraz zapieczonym serem żółtym. To danie skradnie serce każdego miłośnika mięsa.
Kotlety mielone drwala są bardzo łatwe w przygotowaniu. W odróżnieniu do tradycyjnych mielonych, nie są smażone na patelni, a pieczone w piekarniku. Dzięki temu pozostają niezwykle delikatne i soczyste. Cała rodzina je pokocha.
Przepis na kotlety drwala
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
500 g pieczarek
2 szklanki tartego sera żółtego
1 cebula
1 jajko
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1-2 łyżki bulki tartej
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić apetyczne kotlety drwala?
Cebulę do kotletów drobno posiekaj. Podsmaż warzywo na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy cebula będzie już miękka, zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia.
Mięso na kotlety drwala przełóż do dużej miski. Dodaj do niego jajko, musztardę, bułkę tartą oraz podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
Z mięsnej masy uformuj niewielkie kotlety. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kotlecie uformuj na środku niewielkie wgłębienie.
Pieczarki do kotletów drwala oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Obsmaż że na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Pieczarki muszą być ładnie zrumienione, a cała woda puszczona w czasie ich smażenia powinna odparować. Grzyby dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
Podsmażone pieczarki układaj we wgłębieniach uformowanych w kotletach. Całość posyp tartym żółtym serem. Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30-40 minut. Kotlety podawaj po wyjęciu z piekarnika, w towarzystwie ulubionych dodatków. Koniecznie sprawdź ten patent na kotlety schabowe. Z mięsa indyka możesz wyczarować zadziwiająco soczysty obiad.
![Canva / tomis2014](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3rDKEvwH0pe3nKQP2ZgJUM/cbeb03a3c46aec46ae909b1e1c2b756f/pieczarki.png)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce
Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)