Kotlety drwala lepsze niż schabowe i mielone. Hit na noworoczny obiad

Kotlety drwala są doskonałą i sycącą propozycją na obiad. Soczyste mięso przykryte jest smażonymi pieczarkami oraz zapieczonym serem żółtym. To danie skradnie serce każdego miłośnika mięsa.
Kotlety mielone drwala są bardzo łatwe w przygotowaniu. W odróżnieniu do tradycyjnych mielonych, nie są smażone na patelni, a pieczone w piekarniku. Dzięki temu pozostają niezwykle delikatne i soczyste. Cała rodzina je pokocha.
Przepis na kotlety drwala
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
500 g pieczarek
2 szklanki tartego sera żółtego
1 cebula
1 jajko
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1-2 łyżki bulki tartej
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić apetyczne kotlety drwala?
Cebulę do kotletów drobno posiekaj. Podsmaż warzywo na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy cebula będzie już miękka, zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia.
Mięso na kotlety drwala przełóż do dużej miski. Dodaj do niego jajko, musztardę, bułkę tartą oraz podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
Z mięsnej masy uformuj niewielkie kotlety. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kotlecie uformuj na środku niewielkie wgłębienie.
Pieczarki do kotletów drwala oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Obsmaż że na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Pieczarki muszą być ładnie zrumienione, a cała woda puszczona w czasie ich smażenia powinna odparować. Grzyby dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
Podsmażone pieczarki układaj we wgłębieniach uformowanych w kotletach. Całość posyp tartym żółtym serem. Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30-40 minut. Kotlety podawaj po wyjęciu z piekarnika, w towarzystwie ulubionych dodatków. Koniecznie sprawdź ten patent na kotlety schabowe. Z mięsa indyka możesz wyczarować zadziwiająco soczysty obiad.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce
Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama



































