Czy można mrozić sałatkę jarzynową? 1 warunek jest konieczny
Sałatkę jarzynową przygotowujemy najczęściej w hurtowych ilościach. Co zrobić z nadmiarem potrawy? Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Odpowiedź brzmi "tak", o ile nie wymieszamy ze sobą wcześniej wszystkich jej składników.
Sałatkę jarzynową powinno się spożyć po 1-2 dniach od jej przygotowania. Nie zawsze ta sztuka się udaje. Podpowiadamy, czy można mrozić sałatkę jarzynową i w jaki sposób to zaplanować.
Czy można mrozić sałatkę jarzynową i które składniki są dyskusyjne?
Składnikami, które znacząco skracają termin przydatności sałatki do spożycia są jajka, cebula, ogórki oraz majonez. Jeśli wszystkie składniki mieszasz ze sobą od razu, całą przygotowaną potrawę należy jak najszybciej skonsumować. W tym wypadku odpowiedź na pytanie, czy można mrozić sałatkę jarzynową, jest negatywna.
Żywotność sałatki można łatwo wydłużyć. Wystarczy problematyczne składniki dodawać każdorazowo do porcji, którą możemy spożyć na jeden raz. Sposób ten zapewnia świeże apetyczne danie oraz zapobiega marnotrawstwu żywności.
Niemieszanie wszystkich składników sałatki ma jeszcze jedną zasadniczą zaletę. Danie bez dodatku majonezu, jajek, cebuli oraz ogórków można z powodzeniem wsadzić do zamrażarki. Dzięki temu mamy pewność, że nic się nie zmarnuje. Poniżej rozwiewamy wątpliwości, czy sałatkę jarzynową można mrozić.
Czy sałatkę jarzynową można mrozić i jak robić to we właściwy sposób?
Bazą na sałatkę jarzynową są ugotowane warzywa korzeniowe. Do tego dochodzą również ziemniaki, jabłka i groszek. Czy można mrozić sałatkę jarzynową złożoną z tych produktów? Na szczęście tak, i to bez najmniejszych problemów.
Ugotowane i pokrojone składniki powkładaj do woreczków strunowych lub szczelnych pojemników do mrożenia. Warto zadbać, aby porcje były niezbyt wielkie. Składniki na sałatkę mogą przebywać w zamrażarce nawet do 2 tygodni. Dzięki temu pyszną potrawę możemy łatwo przygotować zawsze wtedy, gdy najdzie nas na nią ochota.
Czy można mrozić sałatkę jarzynową i jak ją rozmrozić? Mieszankę warzyw po wyjęciu z zamrażalnika należy na kilka godzin przełożyć do lodówki. Kiedy składniki zmiękną, możemy domieszać do nich pozostałe produkty, jak majonez czy jajka. Danie będzie tak samo smakowite, jak to świeżo przygotowane. Sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową zdradziła Magda Gessler. Z nami poznasz najlepszą metodę na mrożenie świątecznych uszek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kapusta z grochem się nie zmarnuje. Dodaj ją do krokietów, rodzinka oszaleje z radości
Sałatka hawajska będzie hitem Sylwestra. Lepsza niż jarzynowa i bankietowa
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama