Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy biszkopt bez pieczenia. Nowatorski trik nie ma sobie równych
canva/DoloresGiraldez

Ekspresowy biszkopt bez pieczenia. Nowatorski trik nie ma sobie równych

11 października 2022

Próbowaliście kiedyś przygotować biszkopt bez pieczenia? Jeden z klasycznych wypieków można w prosty sposób zrobić także nie posiadając piekarnika. Wystarczy wstawić tortownicę z ciastem na patelnię i podgrzewać pod przykryciem. Prosta sztuczka jest niezwykle skuteczna. Spróbujecie?

Biszkopt jest pysznym ciastem i baza do wielu smakowitych deserów. Choć przygotowanie go bez piekarnika mogłoby wydawać się niemożliwe, kilka kuchennych akcesoriów wystarczy, by poradzić sobie z zadaniem. Przysmak jest lekki i rozpływa się ustach - tak samo, jak pieczony.

Przepis na smaczny biszkopt bez pieczenia

Składniki:

  • 4 duże jaja

  • 130 g cukru pudru

  • 120 g mąki pszennej typu 450

  • ok. 110 g masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

  • solidna szczypta soli

  • olej rzepakowy

Jak zrobić biszkopt bez pieczenia? Znamy prosty patent na pyszne ciasto

Masło topimy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wbijamy jaja i miksujemy je starannie przy pomocy trzepaczki. Dodajemy cukier puder i łączymy składniki.

Następnie, nie przerywając mieszania, wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Gdy uzyskamy jednolitą, pozbawioną grudek masę, wlewamy masło oraz ekstrakt waniliowy. Ciasto przenosimy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy.

Delikatnie stukamy naczyniem o blat, by usunąć bąbelki powietrza, a następnie umieszczamy je na dnie głębokiej patelni na obręczy . Uprzednio wlewamy olej, by metalowy element nie przywierał. Całość przykrywamy pokrywką i podgrzewamy przez 45-50 minut.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na biszkopt. Szczególnie polecamy znakomity patent na przysmak o obłędnym cytrynowym zapachu . Być może też spodoba wam się receptura, która nie wymaga użycia jajek - będzie idealna dla wegan.

Biszkopt bez pieczenia jest znakomity
canva/Ahanov Michael

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy