Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nieziemski biszkopt cytrynowy - puszysty, lekki i wyrośnięty
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.02.2022 01:00

Nieziemski biszkopt cytrynowy - puszysty, lekki i wyrośnięty

biszkopt
canva/500

Biszkopt jest podstawą tortów i różnego rodzaju ciast przekładanych. Do biszkoptu można też dorzucić owoce świeże lub mrożone i w ten sposób otrzymać lekkie ciasto. Dziś podamy wam przepis na nieziemski biszkopt cytrynowy — puszysty, lekki i wyrośnięty. Taki właśnie powinien być idealny biszkopt.

Biszkopt jest delikatnym i lekkostrawnym ciastem, bo zwykle nie zawiera tłuszczu. Jest też dość suchy, dlatego lepiej smakuje nasączony ponczem i przełożony kremem. W smaku jest neutralny, dzięki czemu doskonale łączy się z różnymi dodatkami.

Dziś jednak przygotujemy biszkopt cytrynowy, który ma piękny, żółtawy kolor, a przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat. Ten biszkopt też doskonale harmonizuje z wieloma dodatkami. Zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Koniecznie go przetestujcie.

Nieziemski biszkopt cytrynowy — puszysty, lekki i wyrośnięty

Składniki:

  • 1 cytryna

  • 6 jajek

  • ok. 15 dag cukru drobnego

  • ok. 12 dag mąki pszennej

  • ok. 6 dag mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie biszkoptu

Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Otrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wyciśnij sok, usuń pestki.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i dalej ubijaj, aż powstanie gęsta piana.

Żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem na kremową masę. Dodaj do niej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj.

Do masy dodaj też sok wyciśnięty z cytryny i 5-6 łyżek piany z białek. Całość delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę z białek i skórkę otartą z cytryny, lekko wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 45 minut w 170 st. C.

Dobrze ciepły biszkopt zrzuć na podłogę z wysokości ok. 50 cm, dzięki czemu nie opadnie. Gdy wystygnie, wyjmij go z formy i przekrój na blaty.

Jeśli szukasz przepisu na biszkopt bez ubijania białek, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też recepturę na biszkopt z patelni.

cytryna
cytryna

Źródło zdjęcia: canva/Diana Taliun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowetorty

Zapraszamy na nasz Instagram