Smakosze.pl Porady Ekspresowy sposób na krojenie pieczarek. Wystarczy sięgnąć po nietypowy przedmiot
canva/Lara Hata

Ekspresowy sposób na krojenie pieczarek. Wystarczy sięgnąć po nietypowy przedmiot

18 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mycie, obieranie i krojenie pieczarek jest czasochłonnym zajęciem, jednak możesz je znacznie przyspieszyć. Wystarczy, że do krojenia grzybów wykorzystasz urządzenie, które na pewno masz w swojej kuchni- krajalnicę do jajek ugotowanych na twardo. Poznaj ekspresowy sposób na krojenie pieczarek.

Pieczarki to całoroczne, hodowlane grzyby, które często pojawiają się na naszych stołach. Nic dziwnego, są smaczne, delikatnie i przygotujemy z nich wiele pysznych dań, w tym makaron z sosem, zupę pieczarkową, sałatki, pieczarki marynowane, dodamy do sosu do mięsa, pizzy itp.

Mycie i krojenie grzybów zajmuje jednak sporo czasu. Musimy je dokładnie opłukać z resztek ziemi, obrać w razie potrzeby i pokroić w cienkie plasterki. Dzięki krajalnicy do jajek grzyby będą idealnie pokrojone w dosłownie kilka sekund.

Pamiętaj również, aby nigdy nie myć pieczarek, których w danym dniu nie wykorzystasz. Grzyby bardzo szybko wtedy pleśnieją. Pieczarki sprzedawane są głównie w plastikowych pojemnikach. Zanim włożysz je do lodówki, przełóż je, najlepiej do szklanego naczynia, lub na spód plastiku połóż ręcznik papierowy i nie przykrywaj pieczarek folią.

W ten sposób grzyby nie spleśnieją i się nie zepsują. Jeśli podczas krojenia pieczarek poczujesz nieprzyjemny, gazowy zapach, od razu je wyrzuć. Zapach ten oznacza, że grzyby nie nadają się już do jedzenie i zepsują całe danie i możesz się nimi zatruć.

Pomysł na niecodzienne, pożywne i pyszne danie? Ugotuj zupę pieczarkową z pulpetami mięsnymi , zupa wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Ekspresowy sposób na krojenie pieczarek

Pieczarki pokrój przy pomocy ręcznej krajalnicy do jajek. To małe, niepozorne urządzenie kroi grzyby błyskawicznie, a każdy kawałek jest cienki i wygląda bardzo apetycznie.

Umyj i osusz wszystkie grzyby, następnie otwórz krajalnicę, ułóż na niej po jednej pieczarce i zamknij mechanizm z cienkimi żyłkami. Pieczarka jest już pokrojona, przełóż ją do miski i powtórz czynność z resztą grzybów.

Krajalnica do jajek

Źródło zdjęcia: canva/ Natalia Van Doninck

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy