Smakosze.pl
Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

canva/Ls9907

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

17 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Mizeria bez śmietany to doskonały dodatek do obiadu, a także lekka, zdrowa i pyszna przekąska. Wiosenna sałatka z ogórków z dodatkiem czosnku, miodu i innych aromatycznych przypraw to absolutny hit. Poznaj niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany.

Mizeria bez śmietany to nowość w mojej kuchni, jednak bardzo szybko się do niej przekonałam. Sałatka jest lżejsza i rewelacyjnie łączy się z każdym daniem mięsnym, wegetariańskim i rybami. Mizeria dzięki odrobinie octu i miodu ma doskonały smak, którego koniecznie musisz spróbować.

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

CZYTAJ DALEJ

Mizerię bez śmietany możesz zrobić na dwa sposoby: w wersji z pieprzem mielonym i posiekanym koperkiem, lub posiekaną papryczką chili i świeżą kolendrą. Lekka, ogórkowa sałatka w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Danie ma słodko- pikantny smak i rozpływa się w ustach.

Jeśli nie przepadasz za smakiem świeżej kolendry, możesz zastąpić ją również koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Każda zielenina świetnie łączy się z orzeźwiającym ogórkiem i wszystkimi dodatkami.

Przygotuj również pełną smaku mizerię po węgiersku z cebulą i mieloną papryką, jest perfekcyjna.

Przepis na mizerię bez śmietany

Składniki:

  • 2 duże ogórki zielone

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka octu jabłkowego

  • łyżka miodu

  • posiekany koperek lub kolendra

  • sól

  • pół papryczki chili lub pieprz

Jak zrobić mizerię bez grama śmietany?

Ogórki zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plastry, oprósz szczyptą soli i odstaw, żeby warzywa puściły wodę. Z papryczki chili wydrąż pestki, warzywo bardzo drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj go do ogórków, dodaj również papryczkę, miód, ocet.

Wymieszaj i wstaw do lodówki na 20-30 minut, aby mizeria się schłodziła. Po tym czasie wyjmij danie z lodówki, dopraw do smaku solą, oprósz posiekanym koperkiem lub kolendrą i podaj, smacznego.

Ogórki zielone

Źródło zdjęcia: canva/ phanlop888

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu.pl





Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >