Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pieczarkowa z pulpetami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.11.2021 01:00

Zupa pieczarkowa z pulpetami

Zupa pieczarkowa z pulpetami
canva/kostrez

Zupa pieczarkowa z pulpetami to pomysł na wyjątkowo pożywną zupę dla całej rodziny. Aromatyczny wywar i doskonałe, delikatne mięso to połączenie, które posmakuje nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z pulpetami, idealną na rodzinny obiad.

Zupa pieczarkowa z pulpetami jest bardzo sycącą i aromatyczną zupą. Sekretem doskonałego, mocnego bulionu jest podsmażenie na maśle z cebulką wszystkich warzyw, aby oddały swój smak i aromat, dopiero później warzywa zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Dobry i wyraźny bulion jest podstawą każdej zupy.

Pulpety są bardzo delikatnym mięsem. Obsmażone na oleju, następnie gotowane w wywarze warzywnym są wyjątkowo smaczne i tak miękkie, że rozpływają się w ustach. Pulpety doskonale smakują również gotowane w domowym rosole. Najlepsze pulpety uzyskasz z mięsa mielonego z łopatki wieprzowej.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny- tu dowiesz się, jak przygotować pulpety w aksamitnym sosie koperkowym.

Przepis na zupę pieczarkową z pulpetami

Składniki na zupę na 4-5 porcji:

  • 500 g pieczarek

  • por

  • cebula

  • korzeń pietruszki

  • 3 marchewki

  • koperek

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • jajko

  • cebula

  • 3 łyżki bułki tartej

  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

  • olej roślinny do smażenia

Jak ugotować zupę pieczarkową z pulpetami?

Na początku przygotuj bulion: posiekaj por i cebulę i podsmaż w garnku z grubym dnem na maśle, dodaj pokrojone pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż do momentu, aż grzyby puszczą sok i będą miękkie.

Pokrój w kostkę marchewki i pietruszkę, dodaj do pieczarek, podsmaż jeszcze chwilę, następnie zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, oprósz koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj pulpety: cebulę zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Dodaj również mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, zioła prowansalskie, pieprz, sól i dokładnie wyrób, następnie uformuj pulpety.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, następnie przełóż do zupy i gotuj jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, aby pulpety się ugotowały.

Smacznego.

Pulpety