Ratatouille
Canva.com - Elena_Danileiko

Elegancki i niezwykle prosty francuski klasyk - przepis na ratatouille

Gdy najdzie cię ochota no warzywne szaleństwo spróbuj zrobić ratatouille. Mocno warzywne danie, może być dodatkiem do grillowanych mięs lub do bagietki. Nieważne z czym je zjesz, na pewno będzie ono jednym z tych dań, które na długo zapadną ci w pamięć, dzięki swojemu mocno warzywnemu aromatowi!

Francuskie leczo

Ratatouille może być porównywane do naszego polskiego leczo z tym, że we Francji czasami się je zapieka, a u nas niekoniecznie. Mocno warzywne, mocno pomidorowe takie powinno być francuskie ratatouille. Kochają je i młodzi i ci starsi, miękkie warzywa wprost rozpływają się w ustach. Takiej bomby witaminowej potrzebuje każdy!

Tego ci potrzeba do ratatouille:

Ratatouille najlepiej robić latem, gdy sezon na warzywa kwitnie, ponieważ mamy gwarancję ich jakości i świeżości, ale oczywiście w inną porę roku również możesz zrobić przepyszne ratatouile.

Składniki:

- 300 g zielonej cukinii
- 300 g żółtej cukinii
- 400 g bakłażana
- zielona papryka
- żółta papryka
- czerwona papryka
- kilogram świeżych pomidorów lub z puszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia świeża i zioła

Przygotowanie warzywnego ratatouille

Bakłażana pokroić drobno razem ze skórą, a następnie przełożyć na talerz lub do miski i obficie posypać go solą. Zostawić na jakiś czas, aby puścił wodę, kolejno należy go odcedzić i opłukać pod bieżącą wodą.


Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć na niej pokrojoną w średniej grubości plastry, które po zarumienieniu przekładamy do średniej wielkości rondelka (takiego, aby zmieściły się tam wszystkie warzywa).
Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je w paski, a następnie podsmażamy chwile na patelni i przekładamy do rondelka.

Na patelnie dodajemy dwie łyżki oliwy i obsmażamy na niej pokrojonego bakłażana, przekładamy do rondelka.
Pozostałą oliwę wylewamy na patelnie i podsmażamy na niej cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę na złoty kolor, gdy już się obsmażą dodajemy je do reszty warzyw w rondelku.
Pomidory przełożyć na patelnię i obsmażyć, aby puściły sok, następnie przełożyć do rondelka.

Wszystkie warzywa zamieszczać i doprawić przyprawami tak, aby były smaczne. Dusić w rondelku, aż wszystkie warzywa będą w miarę miękkie. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. Podawać ciepłe przystrojone bazylią.

Dodatki do ratatouille

Gdy masz już przygotowane ratatouille najchętniej chciałbyś coś do niego podać, akurat w tym przypadku wystarczą kawałki świeżej bagietki, ponieważ cały smak ma znajdować się właśnie w ratatouille, jeśli jednak wolisz to zjeść z czymś bardziej treściwym, proponujemy różnego rodzaju mięsa grillowane lub pieczone. Wyobraź sobie ciepły letni dzień, a do tego soczyste mięsa i aromatyczny ratatouille, rozkosz podniebienia gwarantowana!

Ratatouille jak z filmu

Większość pewnie kojarzy film o małym szczurku, który chciał zostać kucharzem i przyrządzić swój przepyszny zapiekany ratatouille. Teraz i ty możesz poczuć się jak wyśmienity francuski kucharz i stworzyć w domu to pyszne danie.

Składniki:
- użyj tych samych warzyw w tych samych proporcjach, co wyżej.
- ser mozzarella w kostce
- rozmaryn

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w średniej wielkości paski, a następnie posyp je solą i odczekaj, aż puszczą wodę, opłucz pod bieżącą wodą. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub margaryną. Piekarnik nastaw na 180 stopni góra-dół. Krążki warzyw układaj jeden za drugim, aż zapełnisz całe naczynie, wtedy posyp je solą i pieprzem.

Na patelni przysmaż cebulę z czosnkiem i dodaj do niej pomidory oraz wszystkie przyprawy, bez rozmarynu. Polej warzywa w naczyniu żaroodpornym sosem pomidorowym z cebulą z patelni. Na wierzch zetrzyj odrobinę sera mozzarella. Zapiecz w piekarniku przez około 30/40 minut, aż warzywa będą miękkie, a ser się roztopi.

Następny artykuł