Smakosze.pl Przepisy Elegantsze niż pączki i faworki. Róże karnawałowe zachwycają wyglądem i smakiem
pixabay/vmgrav

Elegantsze niż pączki i faworki. Róże karnawałowe zachwycają wyglądem i smakiem

26 stycznia 2023

Róże karnawałowe są pyszne. Zachwycający wizualnie deser świetnie sprawdzi się na niejednym przyjęciu. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, aż efekty są więcej niż satysfakcjonujące. Musicie spróbować.

Proste w wykonaniu róże karnawałowe nie tylko pięknie wyglądają, ale też smakiem przewyższają niejedne faworki czy pączki. Jeśli chcecie zaskoczyć gości nietuzinkowym deserem w Tłusty Czwartek, ta receptura z pewnością wam w tym pomoże. Jeszcze nie raz do niej wrócicie.

Przepis na wyśmienite róże karnawałowe

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej

  • 50 g masła

  • 50 g kwaśnej śmietany

  • 2 duże jaja

  • 2 żółtka + 1 białko

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 10 ml spirytusu lub wódki

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

  • wiśnie kandyzowane, drobne truskawki lub maliny

Jak upiec pyszne róże karnawałowe? Efektowny przysmak jest niezwykle prosty

Zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę lub czysty blat. Dodajemy cukier wanilinowy, sól oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekając tłuszcz, łączymy go z suchymi produktami.

Masę wzbogacamy o jajka, żółtka, śmietanę i spirytus. Starannie ją wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie, lekko twarde ciasto. Dzielimy je na 3 części i rozwałkujemy na cienkie placki, z których wycinamy krążki o średnicach 4, 5 i 6 cm.

Każdy z nich nacinamy w kółku miejscach, po czym sklejamy ze sobą przy pomocy białka. Uformowane karnawałowe róże otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy w dobrze rozgrzanym oleju, każde ciastko zanurzając „płatkami” do dołu.

Gdy z jednej strony się zrumienią, ostrożnie obracamy. Gotowy przysmak osuszamy z nadmiaru tłuszczu na bibule i dekorujemy owocami. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne karnawałowe przysmaki. Szczególnie polecamy proste faworki z ciasta francuskiego oraz lekką wersję pączków przyrządzaną w piekarniku .

Róże karnawałowe są pyszne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy