Nie musisz parzyć i zawijać. Znamy szybszy sposób na gołąbki
Wiele osób uwielbia smak gołąbków, ale ich żmudne przygotowanie potrafi zniechęcić. Na tę okoliczność prezentujemy pomysłowe gołąbki bez zawijania. Zamiast zawijać farsz w liście kapusty, szatkujemy warzywo i łączymy je z ryżem oraz mięsem. Szybkie gołąbki nie ustępują smakiem swojemu klasycznemu odpowiednikowi. Koniecznie musicie ich spróbować.
Gołąbki bez zawijania możesz przygotować w piekarniku lub udusić tradycyjnie w rondlu. Nie może do nich zabraknąć aksamitnego, pomidorowego sosu. Tak przyrządzone gołąbki możesz podać z gotowanymi ziemniakami i surówką lub jako samodzielne danie. Przygotuj większą porcję i ciesz się smacznym obiadem przez kilka dni.
Przepis na ekspresowe gołąbki bez zawijania
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1/2 niewielkiej główki kapusty
150 g ryżu
1 cebula
2 jajka
słodka mielona papryka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na sos:
2 szklanki passaty pomidorowej
1 szklanka bulionu warzywnego (ewentualnie wody)
1/2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
słodka mielona papryka
sól i pieprz do smaku
Proste i szybkie gołąbki krok po kroku
Ryż do gołąbków ugotuj w osolonej wodzie. Powinno to zająć ok. 10 minut tak, aby pozostał lekko twardy. Po ugotowaniu ryż odcedź z wody i pozostaw do ostygnięcia.
Cebulę do gołąbków obierz i drobno pokrój. Zeszklij ją na łyżce rozgrzanego oleju. Kapustę umyj i drobno poszatkuj, usuwając uprzednio brzydkie, zewnętrzne liście.
W misce wymieszaj mięso, kapustę, ugotowany ryż i zeszkloną cebulę. Do masy dodaj jajka, przypraw całość solą, pieprzem i papryką. Wszystkie składniki na gołąbki starannie połącz.
Z przygotowanej masy na gołąbki formuj spore, owalne kotleciki. Obsmaż je z obu stron na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe gołąbki układaj w garnku lub naczyniu żaroodpornym.
Przygotuj sos do gołąbków. Do osobnej miski wlej passatę, dodaj do niej 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dołóż majeranek, sól, paprykę słodką i pieprz. Dodaj bulion lub wodę i dokładnie wymieszaj.
Ułożone w naczyniu gołąbki zalej przygotowanym sosem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C lub duś pod przykryciem na kuchence. Potrawa będzie gotowa po ok. 30-40 minutach, kiedy mięso dojdzie w środku, a sos apetycznie się zagęści.
Klasyczne gołąbki siostry Anieli powaliły widzów na kolana. Jarski farsz na bazie ziemniaków zasmakuje wszystkim domownikom.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
W dobę przetestowali słynne restauracje Magdy Gessler. Nie kryli zaskoczenia
Najprostsza surówka z marchewki. 2 składniki robią ogromną różnicę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama