Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie musisz parzyć i zawijać. Znamy szybszy sposób na gołąbki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.01.2023 14:07

Nie musisz parzyć i zawijać. Znamy szybszy sposób na gołąbki

gołąbki
Canva / Africa images

Wiele osób uwielbia smak gołąbków, ale ich żmudne przygotowanie potrafi zniechęcić. Na tę okoliczność prezentujemy pomysłowe gołąbki bez zawijania. Zamiast zawijać farsz w liście kapusty, szatkujemy warzywo i łączymy je z ryżem oraz mięsem. Szybkie gołąbki nie ustępują smakiem swojemu klasycznemu odpowiednikowi. Koniecznie musicie ich spróbować.

Gołąbki bez zawijania możesz przygotować w piekarniku lub udusić tradycyjnie w rondlu. Nie może do nich zabraknąć aksamitnego, pomidorowego sosu. Tak przyrządzone gołąbki możesz podać z gotowanymi ziemniakami i surówką lub jako samodzielne danie. Przygotuj większą porcję i ciesz się smacznym obiadem przez kilka dni.

Przepis na ekspresowe gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1/2 niewielkiej główki kapusty

  • 150 g ryżu

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • słodka mielona papryka

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 2 szklanki passaty pomidorowej

  • 1 szklanka bulionu warzywnego (ewentualnie wody)

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • słodka mielona papryka

  • sól i pieprz do smaku

Proste i szybkie gołąbki krok po kroku

Ryż do gołąbków ugotuj w osolonej wodzie. Powinno to zająć ok. 10 minut tak, aby pozostał lekko twardy. Po ugotowaniu ryż odcedź z wody i pozostaw do ostygnięcia.

Cebulę do gołąbków obierz i drobno pokrój. Zeszklij ją na łyżce rozgrzanego oleju. Kapustę umyj i drobno poszatkuj, usuwając uprzednio brzydkie, zewnętrzne liście.

W misce wymieszaj mięso, kapustę, ugotowany ryż i zeszkloną cebulę. Do masy dodaj jajka, przypraw całość solą, pieprzem i papryką. Wszystkie składniki na gołąbki starannie połącz.

Z przygotowanej masy na gołąbki formuj spore, owalne kotleciki. Obsmaż je z obu stron na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe gołąbki układaj w garnku lub naczyniu żaroodpornym.

Przygotuj sos do gołąbków. Do osobnej miski wlej passatę, dodaj do niej 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dołóż majeranek, sól, paprykę słodką i pieprz. Dodaj bulion lub wodę i dokładnie wymieszaj.

Ułożone w naczyniu gołąbki zalej przygotowanym sosem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C lub duś pod przykryciem na kuchence. Potrawa będzie gotowa po ok. 30-40 minutach, kiedy mięso dojdzie w środku, a sos apetycznie się zagęści.

Klasyczne gołąbki siostry Anieli powaliły widzów na kolana. Jarski farsz na bazie ziemniaków zasmakuje wszystkim domownikom.

Canva / oksix
Canva / oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: