Fantastyczne kotlety gryczane. Obiad bez grama mięsa
Kotlety gryczane z grzybami są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Przygotowany bez mięsa łomżyński specjał skusi nie tylko fanów kuchni roślinnej. Warto spróbować — tak pysznego i pełnego aromatu dania dawno nie jedliście.
Jeśli szukacie prostego w przygotowaniu, jarskiego dania, które spodoba się całej rodzinie, kotlety gryczane z grzybami sprawdzą się doskonale. Receptura na ten soczysty i pełen aromatu rarytas pochodzi z okolic Łomży, lecz składniki można znaleźć w każdym zakątku polski. Spróbujecie?
Przepis na znakomite kotlety gryczane z grzybami
Składniki:
-
30 g suszonych grzybów leśnych lub 300 g świeżych
-
1 litr wody
-
1 szklanka kaszy gryczanej
-
1 spora cebula
-
pół szklanki bułki tartej lub kaszy manny
-
2 jaja lub kleik z siemienia lnianego (6 łyżek wrzątku i 2 łyżki mielonego siemienia)
-
suszony tymianek
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić smaczne kotlety gryczane?
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia skarby lasu gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Zachowujemy wywar z gotowania. Jeśli używamy świeżych grzybów, należy je oczyścić, pokroić i podsmażyć na patelni.
Kaszę gryczaną płuczemy i przenosimy do garnka. Zalewamy ją wywarem z grzybów lub wodą i gotujemy przez kwadrans. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją do zeszklenia.
W misce łączymy ostudzoną kaszę, letnią cebulę oraz rozdrobnione grzyby. Dodajemy przyprawy oraz jajka lub namoczone siemię lniane. Masę wyrabiamy zwilżonymi dłońmi i formujemy z niej niewielkie, choć grube, kotlety.
Obtaczamy je w bułce tartej, po czym smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy z lekką surówką i sosem np. koperkowym. Smacznego.
Po pomysły na inne warzywne kotlety zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podajemy sposób na przygotowanie ich z warzyw i ryżu . Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na smakowity rarytas z młodej kapusty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak szybko obrać jajka na twardo? Mamy kilka sprawdzonych sposobów
-
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Źródło: Kuchnia polska. Potrawy regionalne; Hanna Szymanderska; Świat Książki