Smakosze.pl Przepisy Fantastyczne kotlety gryczane. Obiad bez grama mięsa
canva/Natalikaevsti

Fantastyczne kotlety gryczane. Obiad bez grama mięsa

22 lipca 2022

Kotlety gryczane z grzybami są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Przygotowany bez mięsa łomżyński specjał skusi nie tylko fanów kuchni roślinnej. Warto spróbować — tak pysznego i pełnego aromatu dania dawno nie jedliście.

Jeśli szukacie prostego w przygotowaniu, jarskiego dania, które spodoba się całej rodzinie, kotlety gryczane z grzybami sprawdzą się doskonale. Receptura na ten soczysty i pełen aromatu rarytas pochodzi z okolic Łomży, lecz składniki można znaleźć w każdym zakątku polski. Spróbujecie?

Przepis na znakomite kotlety gryczane z grzybami

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów leśnych lub 300 g świeżych

  • 1 litr wody

  • 1 szklanka kaszy gryczanej

  • 1 spora cebula

  • pół szklanki bułki tartej lub kaszy manny

  • 2 jaja lub kleik z siemienia lnianego (6 łyżek wrzątku i 2 łyżki mielonego siemienia)

  • suszony tymianek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić smaczne kotlety gryczane?

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia skarby lasu gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Zachowujemy wywar z gotowania. Jeśli używamy świeżych grzybów, należy je oczyścić, pokroić i podsmażyć na patelni.

Kaszę gryczaną płuczemy i przenosimy do garnka. Zalewamy ją wywarem z grzybów lub wodą i gotujemy przez kwadrans. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją do zeszklenia.

W misce łączymy ostudzoną kaszę, letnią cebulę oraz rozdrobnione grzyby. Dodajemy przyprawy oraz jajka lub namoczone siemię lniane. Masę wyrabiamy zwilżonymi dłońmi i formujemy z niej niewielkie, choć grube, kotlety.

Obtaczamy je w bułce tartej, po czym smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy z lekką surówką i sosem np. koperkowym. Smacznego.

Po pomysły na inne warzywne kotlety zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podajemy sposób na przygotowanie ich z warzyw i ryżu . Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na smakowity rarytas z młodej kapusty .

Kotlety gryczane są idealnym pomysłem na obiad
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia polska. Potrawy regionalne; Hanna Szymanderska; Świat Książki

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy