Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez tarcia warzyw? Oczywiście, że tak. Wystarczy skorzystać z ugotowanych wcześniej ziemniaków, połączyć je z pozostałymi składnikami i usmażyć. Danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca smakiem. Koniecznie spróbujcie.
Placki z ugotowanych ziemniaków są doskonałym pomysłem na szybkie i smaczne danie wykorzystujące produkty pozostałe z poprzedniego obiadu. Jeżeli lubicie smak ziemniaczanego rarytasu, a niekoniecznie przepadacie za ścieraniem warzyw, ten sposób ich przyrządzania z pewnością wam się spodoba.
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia warzyw
Składniki:
500 g ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wrzątku
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki posiekanej zieleniny np. koperku lub natki pietruszki (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia warzyw?
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy je. Oczywiście możemy wykorzystać również już ugotowane ziemniaki, które pozostały nam po obiedzie. Warzywa rozdrabniamy przy pomocy praski na gładkie purée. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej.
Wrzucamy rozdrobnioną cebulę, a następnie smażymy ją do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy ją do ugotowanych ziemniaków, po czym wsypujemy mąkę oraz zieleninę, jeśli jej używamy. Wbijamy jajo lub dodajemy kleik z siemienia lnianego. Całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Masę mieszamy, a następnie łyżką przenosimy na dobrze rozgrzany olej, formując niezbyt duże placki. Placki z ugotowanych ziemniaków smażymy po kilka minut z każdej strony. Gdy się zrumienią, osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranymi dodatkami.
Placki ziemniaczane bez tarcia warzyw z powodzeniem sprawdzą się jako baza do węgierskiego gulaszu. Jeżeli wolicie je przygotować z surowych bulw, ten artykuł zawiera wskazówki, które pomogą wam je sprawnie rozdrobnić.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Źródło: nietylkopasta