Delikatne kotlety z ryżu i warzyw. Tani obiad, który pokochają nawet wybredni
Mamy pomysł na pożywne, bezmięsne danie. Zróbcie delikatne kotlety z ryżu i warzyw. Ten tani obiad, pokochają nawet wybredni. Będzie on doskonałą odmianą od mięsnych potraw, ale bez problemu naje się nim cała rodzina. Podaj do niego sos i dużą porcję surówki, a to danie wyjdzie wam na zdrowie.
To, że lubicie kotlety, wcale nie oznacza, że muszą być one zrobione z mięsa. Zbyt często jedzone mięso nie jest zdrowe dla naszego organizmu, a i zwyczajnie można się nim znudzić. Dlatego proponujemy lekkie, bezmięsne kotlety, które pozornie nie różnią się od np. mielonych. Też chrupią z wierzchu, a w środku są wilgotne.
Delikatne kotlety z ryżu i warzyw. Tani obiad, który pokochają nawet wybredni
Składniki:
1 szklanka suchego ryżu
olej
1 pietruszka
2 marchewki
10 dag żółtego sera
2 jajka
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
Przygotowanie kotletów z ryżu i warzyw
Ryż opłucz, ugotuj na półsypko w osolonym wrzątku z dodatkiem 1-2 łyżek oleju. Odkryj go, wystudź.
Pietruszkę i marchewki obierz, opłucz, ugotuj, przestudź, rozgnieć widelcem. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
Do ryżu dodaj warzywa i ser, a także jajka, 2-3 łyżki tartej bułki, posiekany koperek, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
Z masy ryżowo-warzywnej formuj w dłoniach nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż każdej strony będą rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na inne, lekkie kotlety. Sprawdź, jak zrobić kotlety z makaronu, a także, jak przygotować kotlety jajeczne.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: slodkoslonepichcenie