Smakosze.pl Przepisy Fantastyczne placki ziemniaczane z kurkami
canva/SilviaJansen

Fantastyczne placki ziemniaczane z kurkami

30 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli nie masz pomysłu na smaczny obiad, zrób placki ziemniaczane z kurkami. Ziemniaki masz pewnie w domu, a z kupnem kurek w tym czasie nie będziesz mieć problemu. Warto z nich zrobić sos i podać go do placków prawdziwe niebo w gębie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fantastyczne placki ziemniaczane z kurkami

Placki ziemniaczane to doskonałe, bezmięsne danie doskonałe na pożywny obiad. Możesz je podać ze śmietaną i cukrem lub posypać samym cukrem. Jednak wykwintniejszego smaku nabiorą, jeśli zaserwujesz je z kurkami duszonymi w śmietanie. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.

Składniki na sos kurkowy

  • 40 dag kurek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 250 ml śmietanki kremówki

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Składniki na placki

  • 1 kg mączystych ziemniaków, np. odmiany Irga

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • pół szklanki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych z kurkami

Kurki oczyść, opłucz, osusz, większe pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło i dodaj wsyp posiekaną cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj kurki. Całość przesmaż. Oprósz solą i pieprzem.

Kurki duś ok. 15 minut. Gdy odparuje większość płynu, wlej do nich śmietankę. Gotuj na średnim ogniu jeszcze 2-3 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, odciśnij płyn, miąższ dodaj do ziemniaków

.Do rozdrobnionych warzyw dodaj jajko i pszenną mąkę, dokładnie wymieszaj ciasto. Dopraw go solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej porcje ciasta i smaż rumiane placki. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu, podawaj z sosem kurkowym.

kurki
kurki

Źródło zdjęcia: canva/OlyaKomarova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy