Smakosze.pl
jajecznica

canva/robynmac

Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Z cebulą i kiełbasą, na boczku albo z grzybami. Jajecznica to najprostsze danie na świecie, które każdy przyrządza nieco inaczej, wzbogacając ją tym, co lubi, ale czy robiliście już jajecznicę ze śmietaną? Koniecznie ją wypróbujcie, bo jest smaczna i idealnie puszysta.

Podstawowa wersja jajecznicy to jajka wybite na patelnię z odrobiną tłuszczu, smażone do pożądanego ścięcia. Niektórzy jajka uprzednio mieszają, by zamieniły się w jednolitą masę. My proponujemy pośrednią wersję tych jajecznic, lecz dla zwiększenia puszystości dodamy do niej śmietany.

Śmietana zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zwiększa też puszystość i aksamitność dań. My proponujemy użyć gęstej, kwaśnej śmietany, co dodatkowo podniesie walory smakowe jajecznicy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealnie puszystą jajecznicę ze śmietaną

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 jajka

  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

  • 2 łyżeczki masła

  • sól, pieprz

  • szczypiorek do posypania

Projekt bez tytułu - 2021-08-29T212356.593

Przepyszna sałatka z buraków na zimę

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie puszystej jajecznicy

Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, całość lekko zamieszaj widelcem. Białko, żółtko i śmietana nie powinny się połączyć, lecz być widoczne w masie.

Na patelni rozpuść masło, lekko je rozgrzej (absolutnie nie może dymić), wlej masę jajeczną. Oprósz solą i pieprzem, smaż na niedużym ogniu, aż masa zacznie się ścinać.

Wtedy podważ łopatką ściętą masę i unieś lekko do góry, tak by płynna masa spłynęła pod spód. Całość smaż jeszcze nie dłużej niż minutę.

Jajecznicę podziel na porcje, przełóż na talerze. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

jajka

jajka

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kkkuchnia.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >