Smakosze.pl
sernik

canva/tang90246

Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Aksamitny, puszysty i wilgotny. Taki powinien być idealny sernik. Na wspomniane walory wpływ mają użyte składniki, ale też właściwa kolejność ich dodawania. Zobacz, jaka jest najlepsza i korzystając z naszego sprawdzonego przepisu, przygotuj wyborny, tradycyjny sernik.

Podstawą udanego sernika jest dobrej jakości twaróg. Powinien być gęsty, ze sporą zawartością tłuszczu i jak najmniejszą wody. Wtedy sernik będzie zwarty, lecz puszysty po upieczeniu. Jednak na to, czy sernik rzeczywiście będzie udany, wpływa też odpowiednia kolejność dodawania pozostałych składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu

  • 200 g miękkiego masła

  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru

  • 6 jajek

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

jajecznica

Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie tradycyjnego sernika


Masło zmiksuj, dodając do niego na przemian porcję cukru pudru i po jednym jajku. Masa powinna być puszysta.

Zmniejsz obroty miksera i mieszaj maślaną masę, dodając do niej porcjami twaróg. Następnie, dalej miksując, wzbogacaj ją kolejno o cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną.

Białka ubij na sztywną pianę. Najpierw dodaj połowę do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Potem dodaj pozostałą pianę z białek i ponownie delikatnie połącz składniki.

Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz ok. 60 minut. Gotowy sernik powinien powoli stygnąć przy uchylonych drzwiczkach pieca. Smacznego!

miksowanie

miksowanie

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na kultowe ciasto "Zebra"

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >