Smakosze.pl
sernik

canva/tang90246

Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

6 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Aksamitny, puszysty i wilgotny. Taki powinien być idealny sernik. Na wspomniane walory wpływ mają użyte składniki, ale też właściwa kolejność ich dodawania. Zobacz, jaka jest najlepsza i korzystając z naszego sprawdzonego przepisu, przygotuj wyborny, tradycyjny sernik.

Podstawą udanego sernika jest dobrej jakości twaróg. Powinien być gęsty, ze sporą zawartością tłuszczu i jak najmniejszą wody. Wtedy sernik będzie zwarty, lecz puszysty po upieczeniu. Jednak na to, czy sernik rzeczywiście będzie udany, wpływa też odpowiednia kolejność dodawania pozostałych składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu

  • 200 g miękkiego masła

  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru

  • 6 jajek

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

jajecznica

Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie tradycyjnego sernika


Masło zmiksuj, dodając do niego na przemian porcję cukru pudru i po jednym jajku. Masa powinna być puszysta.

Zmniejsz obroty miksera i mieszaj maślaną masę, dodając do niej porcjami twaróg. Następnie, dalej miksując, wzbogacaj ją kolejno o cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną.

Białka ubij na sztywną pianę. Najpierw dodaj połowę do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Potem dodaj pozostałą pianę z białek i ponownie delikatnie połącz składniki.

Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz ok. 60 minut. Gotowy sernik powinien powoli stygnąć przy uchylonych drzwiczkach pieca. Smacznego!

miksowanie

miksowanie

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przebojowy patent na kiszony kalafior podbija sieć. Smak kiszonki zachwyca największych koneserów

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny patent na naleśniki bez mleka. Potrzebujesz jedynie 6 podstawowych składników

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwe racuchy babuni, które bajecznie smakują. Prosty przepis, każdy może je zrobić

Czytaj więcej >

Przepisy

Kruche ciasteczka z cukrem. Klasyka wszystkich deserów

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealnie doprawiony kremowy szpinak? Pyszny dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat

Czytaj więcej >