Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik
Aksamitny, puszysty i wilgotny. Taki powinien być idealny sernik. Na wspomniane walory wpływ mają użyte składniki, ale też właściwa kolejność ich dodawania. Zobacz, jaka jest najlepsza i korzystając z naszego sprawdzonego przepisu, przygotuj wyborny, tradycyjny sernik.
Podstawą udanego sernika jest dobrej jakości twaróg. Powinien być gęsty, ze sporą zawartością tłuszczu i jak najmniejszą wody. Wtedy sernik będzie zwarty, lecz puszysty po upieczeniu. Jednak na to, czy sernik rzeczywiście będzie udany, wpływa też odpowiednia kolejność dodawania pozostałych składników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik
Składniki:
1 kg zmielonego twarogu
200 g miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
6 jajek
opakowanie cukru wanilinowego
200 ml śmietanki 30 %
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie tradycyjnego sernika
Masło zmiksuj, dodając do niego na przemian porcję cukru pudru i po jednym jajku. Masa powinna być puszysta.
Zmniejsz obroty miksera i mieszaj maślaną masę, dodając do niej porcjami twaróg. Następnie, dalej miksując, wzbogacaj ją kolejno o cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną.
Białka ubij na sztywną pianę. Najpierw dodaj połowę do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Potem dodaj pozostałą pianę z białek i ponownie delikatnie połącz składniki.
Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz ok. 60 minut. Gotowy sernik powinien powoli stygnąć przy uchylonych drzwiczkach pieca. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku