Smakosze.pl
Jak Magda Gessler robi smalec?

Jakub Kaminski/East News; Canva/ewg3D

Smalec według receptury Magdy Gessler

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Masz ochotę na kanapkę ze smalcem? Nie musisz go kupować, bo o niebo lepszy przygotujesz własnoręcznie. Zwłaszcza jeśli skorzystasz z niezwykłej receptury Magdy Gessler. Okazuje się, że słynna restauratorka wzbogaca go między innymi o pokruszone sezamki. Przygotuj go i zaserwuj na spotkaniu ze znajomymi — nie będą chcieli jeść nic innego.

Makaron z serem

Pyszna i tania klasyka, czyli makaron z białym serem. Przysmak sprzed lat

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smalec według Magdy Gessler

Smalec od kilku lat przeżywa prawdziwy renesans. Nawet w knajpach serwują go z chlebem jako czekadełko. Smak smalcu można bardzo łatwo modyfikować, dodając proste składniki. O nieco bardziej wyszukane i zaskakujące pokusiła się słynna restauratorka, Magda Gessler. Koniecznie go spróbujcie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 50 dag słoniny wieprzowej

  • 50 dag podgardla wieprzowego

  • kilka kromek podsuszonego, niesłodzonego wiejskiego razowca

  • kilka suszonych moreli

  • 5 cebul

  • 4 ząbki czosnku

  • 10 dag kiełbasy chorizo

  • słodka mielona papryka

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • paczka sezamków

Przygotowanie smalcu

Słoninę oczyść i natrzyj przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku, obłóż jedną pokrojoną cebulą i posiekanym rozmarynem. Odstaw na dobę w chłodne miejsce.

Następnego dnia słoninę pokrój w grubą kostkę. Oczyszczone podgardle przepuść przez maszynkę do mielenia z sitem o dużych oczkach.

Słoninę i podgardle umieść w garnku z grubym dnem lub emaliowanym. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Skwarki wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerzyk.

Morele pokrój w drobną kostkę, dodaj do smalcu razem z mieloną papryką. Pozostałe cebule obierz, pokrój w ćwiartki, włóż do smalcu, wyjmij po ok. 3 minutach, całość zestaw z ognia.

Kromki pieczywa pokrój w kostkę, podsmaż na 1-2 łyżkach płynnego smalcu. Dodaj je do tężejącego smalcu.

Chorizo pokrój w małą kostkę. Sezamki rozkrusz w moździerzu. Do smalcu dodaj chorizo i sezamki, wymieszaj, odstaw do stężenia. Podawaj z chlebem. Smacznego!

smalec

smalec

Źródło zdjęcia: canva/roman023

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia WP

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >