Masz ochotę na kanapkę ze smalcem? Nie musisz go kupować, bo o niebo lepszy przygotujesz własnoręcznie. Zwłaszcza jeśli skorzystasz z niezwykłej receptury Magdy Gessler. Okazuje się, że słynna restauratorka wzbogaca go między innymi o pokruszone sezamki. Przygotuj go i zaserwuj na spotkaniu ze znajomymi — nie będą chcieli jeść nic innego.
Pyszna i tania klasyka, czyli makaron z białym serem. Przysmak sprzed lat
CZYTAJ DALEJPrzepis na smalec według Magdy Gessler
Smalec od kilku lat przeżywa prawdziwy renesans. Nawet w knajpach serwują go z chlebem jako czekadełko. Smak smalcu można bardzo łatwo modyfikować, dodając proste składniki. O nieco bardziej wyszukane i zaskakujące pokusiła się słynna restauratorka, Magda Gessler. Koniecznie go spróbujcie. Jakie składniki będą nam potrzebne?
50 dag słoniny wieprzowej
50 dag podgardla wieprzowego
kilka kromek podsuszonego, niesłodzonego wiejskiego razowca
kilka suszonych moreli
5 cebul
4 ząbki czosnku
10 dag kiełbasy chorizo
słodka mielona papryka
gałązka świeżego rozmarynu
paczka sezamków
Przygotowanie smalcu
Słoninę oczyść i natrzyj przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku, obłóż jedną pokrojoną cebulą i posiekanym rozmarynem. Odstaw na dobę w chłodne miejsce.
Następnego dnia słoninę pokrój w grubą kostkę. Oczyszczone podgardle przepuść przez maszynkę do mielenia z sitem o dużych oczkach.
Słoninę i podgardle umieść w garnku z grubym dnem lub emaliowanym. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Skwarki wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerzyk.
Morele pokrój w drobną kostkę, dodaj do smalcu razem z mieloną papryką. Pozostałe cebule obierz, pokrój w ćwiartki, włóż do smalcu, wyjmij po ok. 3 minutach, całość zestaw z ognia.
Kromki pieczywa pokrój w kostkę, podsmaż na 1-2 łyżkach płynnego smalcu. Dodaj je do tężejącego smalcu.
Chorizo pokrój w małą kostkę. Sezamki rozkrusz w moździerzu. Do smalcu dodaj chorizo i sezamki, wymieszaj, odstaw do stężenia. Podawaj z chlebem. Smacznego!
smalec
Źródło zdjęcia: canva/roman023
Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi
Pytanie 1 z 10
Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: Kuchnia WP