Fantastyczny, naturalny nawóz do pomidorów, który podwaja zbiory
Pomidory z własnego ogródka wyrosną o wiele bardziej okazałe, jeśli użyjemy odpowiedniego nawozu. Niezawodną miksturę przygotujemy bez najmniejszych problemów w domowym zaciszu. Wykorzystamy w niej między innymi mleko.
Nie da się ukryć, że pomidory są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Nie bez powodu liczne grono smakoszy decyduje się na samodzielną uprawę w domowych warunkach. W takim przypadku warto sięgnąć po niezawodny nawóz.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty w przygotowaniu nawóz na pomidory
Pomidory często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy z nich rozmaite potrawy. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o prosty przepisie na potrawkę w stylu leczo . Dziś nasza uwaga skupi się na uprawie pomidorów.
Bez wątpienia pomidory z własnej uprawy są powodem do dumy. Każdy, kto para się domowym ogrodnictwem, oczekuje obfitych zbiorów. Warto wesprzeć pomidory wyjątkową miksturą, która dostarczy im wielu cennych składników odżywczych .
Nawóz na pomidory można z łatwością przygotować w domowych warunkach. Sklepowe specyfiki będą zbędne . Mikstura w znacznej mierze będzie bazowała na mleku. Co dokładnie jest nam potrzebne?
-
1 l mleka
-
9 l wody bez chloru
-
10 kropli jodu
-
pół łyżeczki kwasu borowego
Sprawdzony nawóz sprawi, że pomidory wyrosną znacznie lepiej
Na początku jedną szklankę wody podgrzewamy w czajniku. W jej pozostałej części mieszamy mleko. Podgrzaną wodę łączymy z kwasem borowym. Mieszankę dodajemy do mlecznego roztworu.
Całość wzbogacamy o jod i starannie mieszamy. Nawóz jest już gotowy. Najlepiej stosować go w formie oprysku. Wówczas składniki odżywcze sprawnie przenikną do roślin przez ich liście .
Pomidory odżywione taką mieszanką będą bardziej odporne na działanie szkodników oraz niekorzystne warunki . Tym samym ich owoce wyrosną bardziej okazałe. Warto przygotować się zawczasu do zbiorów. Gody uwagi jest także artykuł wyjaśniający, dlaczego liście pomidorów powinny być zrywane .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
-
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: Smak Dnia