Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niedroga i prosta w przygotowaniu odsłona leczo
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 15.06.2021 02:00

Niedroga i prosta w przygotowaniu odsłona leczo

Leczo w kuszącym wydaniu
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Leczo jest jednym z tych smakołyków, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po niezwykle prostą recepturę. Na leczo w tej odsłonie wydamy niewielkie pieniądze. Jego smak zachwyci najbliższych za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki.

Nie da się ukryć, że leczo cieszy się sporą popularnością. Istnieje wiele wariantów tej kultowej potrawy. Często najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej. Nie inaczej jest w przypadku niniejszego dania. Leczo w takiej odsłonie szybko znika z talerzy.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Leczo z dodatkiem wędzonej papryki

Smakowite leczo niejednokrotnie gościło na naszym portalu. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, co na temat uwielbianego specjału powiedział Robert Makłowicz. Tym razem wypróbujemy łatwy przepis, który zaskakuje efektami.

W naszym leczo zagoszczą niedrogie składniki. Jednym z kluczowych dodatków jest wędzona papryka w proszku. Właśnie za jej sprawą danie będzie charakteryzowało się bogatym smakiem i aromatem. Sprostają one wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Leczo w tym wydaniu różni się od klasycznej wersji węgierskiego specjału. Możemy zrobić je zarówno w wersji mięsnej, jak i w pełni warzywnej. Jarosze mogą zastąpić kiełbasę roślinnym zamiennikiem. Jakiś czas temu testowaliśmy tego typu produkty. Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki.

  • 2 kiełbasy

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • 2 okazałe cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 papryki

  • 250 g pieczarek

  • bazylia

  • oregano

  • papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • olej

Przepis na aromatyczne leczo

Na początku musimy starannie umyć warzywa i grzyby. Papryki wydrążamy i kroimy w kostkę. Pieczarki dzielimy na ćwiartki. Cebule drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Kiełbasę także kroimy na niewielkie kawałki.

Pieczarki umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Warto dodać do nich trochę oleju. Dzięki temu unikniemy przypalenia. Grzyby wzbogacamy o sporą ilość przypraw. Gdy wypuszczą trochę wody, wzbogacamy je o paprykę. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wyparować nadwyżce wody.

Leczo w niedrogiej odsłonie
Leczo w niedrogiej odsłonie

(Jakub Kossakowski / Materiały własne)

Kiełbasę podgrzewamy na suchej patelni. Cebulę podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy do niej odrobinę soli i cukru. Dzięki temu będzie bardziej smakowita. Kiedy zacznie się rumienić, zmniejszamy ogień i dodajemy do niej czosnek. Oba warzywa powinny się ładnie zeszklić. Gdy to nastąpi, dodajemy je do garnka z pieczarkami i papryką.

Wszystkie składniki wzbogacamy o pomidory w puszce. Całość dodatkowo doprawiamy. Oczywiście nie możemy zapomnieć o wędzonej papryce. Jeśli pomidory będą zbyt kwaśne, dodajmy do nich trochę cukru. Leczo podgrzewamy jeszcze przez kilkanaście minut. Najlepiej serwować je z dobrym pieczywem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: