Niedroga i prosta w przygotowaniu odsłona leczo
Leczo jest jednym z tych smakołyków, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po niezwykle prostą recepturę. Na leczo w tej odsłonie wydamy niewielkie pieniądze. Jego smak zachwyci najbliższych za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki.
Nie da się ukryć, że leczo cieszy się sporą popularnością. Istnieje wiele wariantów tej kultowej potrawy. Często najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej. Nie inaczej jest w przypadku niniejszego dania. Leczo w takiej odsłonie szybko znika z talerzy.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Leczo z dodatkiem wędzonej papryki
Smakowite leczo niejednokrotnie gościło na naszym portalu. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, co na temat uwielbianego specjału powiedział Robert Makłowicz. Tym razem wypróbujemy łatwy przepis, który zaskakuje efektami.
W naszym leczo zagoszczą niedrogie składniki. Jednym z kluczowych dodatków jest wędzona papryka w proszku. Właśnie za jej sprawą danie będzie charakteryzowało się bogatym smakiem i aromatem. Sprostają one wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Leczo w tym wydaniu różni się od klasycznej wersji węgierskiego specjału. Możemy zrobić je zarówno w wersji mięsnej, jak i w pełni warzywnej. Jarosze mogą zastąpić kiełbasę roślinnym zamiennikiem. Jakiś czas temu testowaliśmy tego typu produkty. Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki.
2 kiełbasy
2 puszki krojonych pomidorów
2 okazałe cebule
5 ząbków czosnku
2 papryki
250 g pieczarek
bazylia
oregano
papryka wędzona
sól
pieprz
cukier
olej
Przepis na aromatyczne leczo
Na początku musimy starannie umyć warzywa i grzyby. Papryki wydrążamy i kroimy w kostkę. Pieczarki dzielimy na ćwiartki. Cebule drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Kiełbasę także kroimy na niewielkie kawałki.
Pieczarki umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Warto dodać do nich trochę oleju. Dzięki temu unikniemy przypalenia. Grzyby wzbogacamy o sporą ilość przypraw. Gdy wypuszczą trochę wody, wzbogacamy je o paprykę. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wyparować nadwyżce wody.
(Jakub Kossakowski / Materiały własne)
Kiełbasę podgrzewamy na suchej patelni. Cebulę podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Dodajemy do niej odrobinę soli i cukru. Dzięki temu będzie bardziej smakowita. Kiedy zacznie się rumienić, zmniejszamy ogień i dodajemy do niej czosnek. Oba warzywa powinny się ładnie zeszklić. Gdy to nastąpi, dodajemy je do garnka z pieczarkami i papryką.
Wszystkie składniki wzbogacamy o pomidory w puszce. Całość dodatkowo doprawiamy. Oczywiście nie możemy zapomnieć o wędzonej papryce. Jeśli pomidory będą zbyt kwaśne, dodajmy do nich trochę cukru. Leczo podgrzewamy jeszcze przez kilkanaście minut. Najlepiej serwować je z dobrym pieczywem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: