Smakosze.pl Przepisy Najbardziej kontrowersyjny składnik farszu na pierogi. Jedni zachwalają, inni nie chcą słyszeć
canva/YelenaYemchuk

Najbardziej kontrowersyjny składnik farszu na pierogi. Jedni zachwalają, inni nie chcą słyszeć

25 października 2022

Farsz na pierogi ruskie jest prosty w przygotowaniu. Ziemniaki łączy się z twarogiem, dodaje odrobinę podsmażonej cebulki i doprawia solą oraz pieprzem. Niektórzy jednak tę prostą kombinację składników uzupełniają o maggi. Wskazują, że ma on wtedy głębszy i bardziej wyrazisty smak. Sprawdzamy, czy jest to dobry pomysł.

Maggi powstała w XIX wieku w Szwajcarii. Podstawą wprowadzonego do obrotu przez Juliusa Maggi dodatku był wyciąg z lubczyku ogrodowego. Służył on przede wszystkim do doprawiania zup.

Obecnie pod nazwą maggi kryje się dowolna płynna przyprawa, którą wzbogacić można smak rosołu. Wielu smakoszy jednak korzysta z niej także podczas przyrządzania innych dań np. farszu na pierogi ruskie.

Czy dodawanie maggi do dań jest zdrowe?

Dostępna w sklepach przyprawa w płynie niestety do najzdrowszych nie należy. W jej składzie współcześnie bowiem trudno doszukać się świeżego i aromatycznego lubczyku. Skład obfituje natomiast w sól i wzmacniacze smaku, które w codziennym gotowaniu nie powinny być zbyt często używane.

Warto jednak zauważyć, że ekstrakt z lubczyku sporządzony w warunkach domowych będzie ciekawym urozmaiceniem wielu dań, także klasycznej masy na pierogi ruskie. Jeżeli lubicie ziołowe dodatki, spróbujcie.

Przepis na farsz na pierogi z dodatkiem maggi

Składniki:

  • 400 g ziemniaków

  • 400 g twarogu półtłustego

  • 1 większa cebula

  • odrobina domowego maggi

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować farsz na pierogi z dodatkiem maggi? Prosty patent na „nowe ruskie”

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy je i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju.

Przestudzoną łączymy z ziemniakami i pokruszonym twarogiem. Dodajemy nieco domowego maggi i mieszamy. Farsz na pierogi doprawiamy solą oraz pieprzem i zamykamy w cieście.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite farsze do pierogów. Polecamy świetną wersję ruskich bez nabiału , w której ser zastępujemy naturalnym tofu. Być może skusi was te prosta kombinacja kapusty i grzybów .

Farsz na pierogi ruskie z maggi jest świetny
canva/SMarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy