Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcine pieczone drożdżowe pierogi z dodatkiem kapusty

Babcine pieczone drożdżowe pierogi z dodatkiem kapusty

Pieczone pierogi drożdżowe z kapustą
canva/fotosd

Pieczone pierogi są doskonałym pomysłem na ciepły i smaczny obiad. Wybornie smakują z barszczem czerwonym i zachwycą każdego fana kuchni polskiej. Nadzienie z kapusty i grzybów idealnie komponuje się z delikatnym ciastem drożdżowym. Musicie tego spróbować.

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłyby porcji pysznych pierogów. Proponowaliśmy wam już pyszne pierogi ruskie w wersji bez nabiału oraz wyborne zapiekane pierogi z farszem z sera żółtego i pieczarek. Tym razem zdradzamy przepis na klasyczny kapuściano-grzybowy farsz zamknięty w aksamitnym cieście drożdżowym. Skusicie się?

Przepis na babcine pierogi pieczone z kapustą

Z podanych produktów wyjdzie wam około 40 pierogów.

Składniki na farsz:

  • 800 g odciśniętej kapusty kiszonej

  • 40 g suszonych grzybów

  • 150 g cebuli

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 450

  • 250 ml letniego mleka

  • 1 jajo

  • 1 żółtko

  • 40 ml oleju rzepakowego

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:

  • 1 jajko

  • czarnuszka

  • kminek

Przygotowanie farszu:

Suszone grzyby dokładnie płuczemy i moczymy przez kilka godzin. Następnie gotujemy je do miękkości, czyli około pół godziny. Odcedzamy, studzimy i drobno kroimy.

Odciśniętą kapustę kiszoną siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy ją niewielką ilością wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości, czyli około 35 minut.

Ugotowaną kapustę dokładnie odsączamy z wody i wyjmujemy przyprawy. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju przez około 5 minut — powinna się zeszklić.

Następnie dodajemy do niej pokrojone grzyby i kapustę. Całość doprawiamy sola oraz pieprzem i smażymy jeszcze przez 5 minut.

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Drożdże kruszymy wprost do miski i dodajemy cukier. Wlewamy 50 ml mleka oraz wsypujemy łyżkę mąki. Wszystko mieszamy dokładnie, a następnie przykrywamy miskę i odstawiamy ją na kwadrans w ciepłe miejsce.

Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę i mleko, sól oraz jaja i mieszamy. Gdy wstępnie się połączą, wlewamy olej, ponownie łączymy.

Następnie wyrabiamy ciasto na obsypanym mąką blacie. Proces kończymy, gdy ciasto stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie pierogów:

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, podsypując mąką. Ponownie odkładamy je, by odpoczęło — tym razem na kwadrans. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 3 milimetrów i wycinamy krążki o średnicy około 9 centymetrów.

Każdy krążek ciasta delikatnie rozciągamy w dłoniach i nakładamy na niego łyżkę farszu. Sklejamy brzegi ciasta, a gotowe pierogi układamy na oprószonym mąką blacie. Po skończeniu lepienia początkowe sztuki wyrobu układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia — zdążyły już podrosnąć na blacie.

Przed włożeniem do piekarnika pokrywamy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami przypraw wedle uznania. Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podajemy z barszczem czerwonym. Smacznego.

Kapusta kiszona - idealna do grzybów
Kapusta kiszona idealnie komponuje się z grzybami

Źródło zdjęcia: canva/rzoze19

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: uwagababciagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram