Smakosze.pl Porady Jadasz fasolkę po bretońsku? 1 trick sprawi, że będzie mieć idealną konsystencję
bhofack2, Getty Images Pro

Jadasz fasolkę po bretońsku? 1 trick sprawi, że będzie mieć idealną konsystencję

5 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jeśli fasolka po bretońsku wyjątkowo często pojawia się na twoim stole, warto znać kilka trików, które pozwolą sporządzić ją jeszcze lepiej. Oczywiście im jest gęstsza, tym lepiej smakuje, dlatego poniżej zdradzamy najlepsze sposoby na zagęszczenie jej zdrowymi metodami.

Fasolka po bretońsku jest daniem nadzwyczaj popularnym w Polsce. Dzięki bardzo sycącemu składnikowi, jakim jest fasola, potrawa wręcz idealnie nadaje się na obiad po ciężkim dniu pracy, czy w zimny zimowy wieczór. Łatwość przygotowania oraz szybkość dodatkowo wpływa na przystępność i wygodę.

Fasolka po bretońsku - jak ją zagęścić?

Wiele osób korzysta do dzisiaj z mąki, która choć doskonale zagęszcza, nie sprawia że danie staje się zdrowsze. Biała mąką jest bowiem rafinowana i mocno przetworzona, więc jej zalety zdrowotne zostały maksymalnie zminimalizowane.

Istnieją na szczęście inne naturalne sposoby, dzięki którym twoja fasolka po bretońsku będzie idealnie i pysznie gęsta . Jednym z najlepszych jest użycie samej fasoli, która ma potężne właściwości zagęszczające. Jak należy ją wykorzystać, by osiągnąć najlepszy efekt?

Wystarczy świeżo ugotowaną fasolę przełożyć do moździerza czy blendera i dokładnie ją zmielić. Gdy fasola stanie się gęstą masą, trzeba przełożyć ją do gotowej fasolki. Nie odczujesz dzięki temu różnicy w smaku, a fasolka zachowa swoje wartości odżywcze.

Innym doskonałym sposobem jest dodanie koncentratu pomidorowego, który zagęści potrawkę. Wraz z koncentratem warto dodać także więcej przypraw, soli oraz cukru, aby zagłuszyć kwaśność przetworzonych pomidorów.

Chcesz poznać kilka ciekawych i prostych przepisów, którymi nie tylko zaskoczysz swoich domowników, lecz dostarczysz im zdrowych wartości odżywczych? Sprawdź ten tekst , w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis na wykorzystanie warzyw po rosole tak, aby nic się nie zmarnowało.

Niecodzienne porady

Inny trick polega na długim gotowaniu warzyw, takich jak marchewka, seler czy cukinia, które pod wpływem czasu i temperatury rozpadną się w garnku. Po rozgotowaniu zagęszczą sos i nadadzą mu jeszcze większego i lepszego smaku.

Co ciekawe, do przygotowania fasolki po bretońsku można wykorzystać jednak także inne rodzaje, takie jak fasola czarna czy czerwona . Jeśli ktoś nie ma czasu i potrzebuje przygotować posiłek w ekspresowym tempie, może nawet skorzystać z fasoli konserwowej, choć jej smak nie jest tak dobry jak świeżej wersji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy