Pamiętacie jeszcze kultowe ciastka orzeszki? Znamy najlepszy przepis
Ciastka orzeszki wymagają niestety posiadania specjalnego opiekacza lub patelni, do których można wlewać niewielkie porcje ciasta. Bez nich nie można uzyskać charakterystycznego pomarszczonego kształtu, przypominającego orzechy włoskie.
Przełożone są kremem o smaku kakaowym lub orzechowym - w zależności od wybranych dodatków smakowych. Ich wygląd zachwyca każdego smakosza, a dzieci doceniają głównie smak, w końcu orzeszki są bardzo słodkie i pyszne.
Pamiętasz jak robi się ciastka orzeszki?
Całą procedura może wydawać się skomplikowana, lecz wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami, a wszystko z pewnością się uda. Niestety, jak już wyżej wspomnieliśmy, potrzeba do nich specjalnej formy, którą jednak można kupić w praktycznie każdym sklepie z przyborami kuchennymi.
Dzięki obecności sporej ilości masła w cieście, nie trzeba długo czekać na zmięknięcie otoczki orzeszków. W przeciwieństwie do większości innych przepisów, poniższe ciastka można podawać od razu po przygotowaniu, więc nikt nie musi czekać z niecierpliwością na swój ulubiony przysmak.
Masz ochotę na więcej ciekawych tekstów o tematyce kulinarnej? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy tajniki przygotowania kultowego śniadaniowego dania. W tym tekście opisujemy niebywałe działanie liści laurowych pod postacią naparu. Doskonałą wersję orzeszków zaprezentowano na kanale Mała Cukierenka na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr.
Przepis na ciastka orzeszki
Składniki:
Ciasto:
360 g mąki pszennej
110 g mąki ziemniaczanej
110 g cukru pudru
2 średnie jajka
210 g zimnego masła
opakowanie cukru z dodatkiem wanilii lub cukru wanilinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
2 szklanki mleka w proszku
kostka masła lub margaryny
110 ml mleka
110 g cukru pudru
2 łyżki kakao
masło orzechowe
Zacznij od wsypania do miski mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej, cukru oraz proszku do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Posiekaj zimne masło nożem , dodaj je do miski i zacznij kroić nożem. Gdy składniki się połączą, wbij do środka jajka. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki.
Masło rozpuść w garnku z cukrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dosyp mleko w proszku oraz kakao i zacznij energicznie mieszać. Gdy masa będzie jednolita, odstaw do wystudzenia na bok.
Z ciasta uformuj niewielkie kulki i piecz je w opiekaczu lub na specjalnej patelni. Gdy będą rumiane, wyciągnij je na papier do pieczenia i pozwól ostygnąć. Posmaruj połowę z nich kremem, a drugą połową zamknij. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozgrzej patelnię z 3 kulkami folii aluminiowej. Dowiesz się dlaczego i nam podziękujesz
W Polsce pojawił się nowy sklep. Kupisz w nim masło łaciate po 2,29 zł za sztukę
Źródło: haps.pl, ilovebake.pl