Smakosze.pl
Ciasteczka orzeszki

Screen filmu na kanale Mała Cukierenka na YouTube

Pamiętacie jeszcze kultowe ciastka orzeszki? Znamy najlepszy przepis

4 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciastka orzeszki wywodzą się jeszcze z czasów PRL, kiedy przygotowywano je głównie na święta. Dzisiaj mnóstwo osób nawet nie pamięta o ich istnieniu, choć są domostwa, w których piecze się je do dzisiaj. Jeśli chciałbyś

Ciastka orzeszki wymagają niestety posiadania specjalnego opiekacza lub patelni, do których można wlewać niewielkie porcje ciasta. Bez nich nie można uzyskać charakterystycznego pomarszczonego kształtu, przypominającego orzechy włoskie. 

Przełożone są kremem o smaku kakaowym lub orzechowym - w zależności od wybranych dodatków smakowych. Ich wygląd zachwyca każdego smakosza, a dzieci doceniają głównie smak, w końcu orzeszki są bardzo słodkie i pyszne.

Pamiętasz jak robi się ciastka orzeszki?

Całą procedura może wydawać się skomplikowana, lecz wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami, a wszystko z pewnością się uda. Niestety, jak już wyżej wspomnieliśmy, potrzeba do nich specjalnej formy, którą jednak można kupić w praktycznie każdym sklepie z przyborami kuchennymi. 

Dzięki obecności sporej ilości masła w cieście, nie trzeba długo czekać na zmięknięcie otoczki orzeszków. W przeciwieństwie do większości innych przepisów, poniższe ciastka można podawać od razu po przygotowaniu, więc nikt nie musi czekać z niecierpliwością na swój ulubiony przysmak. 

Masz ochotę na więcej ciekawych tekstów o tematyce kulinarnej? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy tajniki przygotowania kultowego śniadaniowego dania. W tym tekście opisujemy niebywałe działanie liści laurowych pod postacią naparu. Doskonałą wersję orzeszków zaprezentowano na kanale Mała Cukierenka na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr. 

Przepis na ciastka orzeszki

Składniki: 

Ciasto: 

  • 360 g mąki pszennej

  • 110 g mąki ziemniaczanej

  • 110 g cukru pudru

  • 2 średnie jajka

  • 210 g zimnego masła

  • opakowanie cukru z dodatkiem wanilii lub cukru wanilinowego

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem: 

  • 2 szklanki mleka w proszku

  • kostka masła lub margaryny

  • 110 ml mleka

  • 110 g cukru pudru

  • 2 łyżki kakao

  • masło orzechowe 

Zacznij od wsypania do miski mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej, cukru oraz proszku do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Posiekaj zimne masło nożem , dodaj je do miski i zacznij kroić nożem. Gdy składniki się połączą, wbij do środka jajka. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki. 

Masło rozpuść w garnku z cukrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dosyp mleko w proszku oraz kakao i zacznij energicznie mieszać. Gdy masa będzie jednolita, odstaw do wystudzenia na bok. 

Z ciasta uformuj niewielkie kulki i piecz je w opiekaczu lub na specjalnej patelni. Gdy będą rumiane, wyciągnij je na papier do pieczenia i pozwól ostygnąć. Posmaruj połowę z nich kremem, a drugą połową zamknij. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl, ilovebake.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >