Smakosze.pl Przepisy Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu
canva/gbh007

Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu

11 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Żółta fasolka szparagowa jest świetnym pomysłem na kolację na ciepło, a także jako dodatek do obiadu. Strączki w wersji fit są o wiele zdrowsze. Nie dość, że są bez masła i bułki, to zawierają produkt z gatunku superfood- nasiona konopi, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Zwykle żółtą fasolkę szparagową podajemy z masłem i bułką tartą. Tak przygotowane strączki smakują wyśmienicie, jednak stają się ciężkostrawne, tłuste i z dietą nie mają już nic wspólnego. Zamieńmy masło i bułkę na nasiona konopi. W ten sposób nie podwyższymy kaloryczności dania, a także wzbogacimy je o wiele składników odżywczych.

Nasiona konopi mają bardzo przyjemny, orzechowy smak i aromat. Przyprawa jest bardzo uniwersalna, możemy ją stosować np. do zupy, pieczonych warzyw, zapiekanek, placków, sałatek, a także do posypania kanapki.

Jaki wpływ na nasze zdrowie mają łuskane nasiona konopi?

Nasiona konopi wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, przez co uznane są za jedne z tych produktów, które wykazują zbawienny wpływ na nasz organizm. Nasiona są bogatym źródłem witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka roślinnego.

Ponadto zawierają potas, żelazo, magnez, cynk, wapń. Regularne spożywanie łuskanych nasion konopi skutecznie zmniejsza ilość złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze, wspiera pracę serca i całego układu krwionośnego.

Co więcej, nasiona dbają o cały układ nerwowy, odpornościowy, pokarmowy i trawienny. Są mało kaloryczne, lekkostrawne, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, a także zwiększają koncentrację.

Fasolka szparagowa w wersji fit

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej

  • sól

  • 3 łyżki łuskanych nasion konopi

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak zrobić fasolkę szparagową bez bułki tartej w wersji fit?

Fasolkę umyj i obetnij twarde końcówki, następnie wrzuć do osolonej, gotującej się wody i gotuj przez około 5-8 minut. Gdy strączki będą już miękkie, odcedź je i pozostaw w garnku.

Do fasolki wlej łyżkę oliwy, wsyp nasiona konopi i dokładnie wymieszaj, danie dopraw do smaku solą, smacznego.

Łuskane nasiona konopi

Źródło zdjęcia: canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietracczasunagotowanie.blogspot.com, planteon.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy