Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu
Żółta fasolka szparagowa jest świetnym pomysłem na kolację na ciepło, a także jako dodatek do obiadu. Strączki w wersji fit są o wiele zdrowsze. Nie dość, że są bez masła i bułki, to zawierają produkt z gatunku superfood- nasiona konopi, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Zwykle żółtą fasolkę szparagową podajemy z masłem i bułką tartą. Tak przygotowane strączki smakują wyśmienicie, jednak stają się ciężkostrawne, tłuste i z dietą nie mają już nic wspólnego. Zamieńmy masło i bułkę na nasiona konopi. W ten sposób nie podwyższymy kaloryczności dania, a także wzbogacimy je o wiele składników odżywczych.
Nasiona konopi mają bardzo przyjemny, orzechowy smak i aromat. Przyprawa jest bardzo uniwersalna, możemy ją stosować np. do zupy, pieczonych warzyw, zapiekanek, placków, sałatek, a także do posypania kanapki.
Jaki wpływ na nasze zdrowie mają łuskane nasiona konopi?
Nasiona konopi wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, przez co uznane są za jedne z tych produktów, które wykazują zbawienny wpływ na nasz organizm. Nasiona są bogatym źródłem witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka roślinnego.
Ponadto zawierają potas, żelazo, magnez, cynk, wapń. Regularne spożywanie łuskanych nasion konopi skutecznie zmniejsza ilość złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze, wspiera pracę serca i całego układu krwionośnego.
Co więcej, nasiona dbają o cały układ nerwowy, odpornościowy, pokarmowy i trawienny. Są mało kaloryczne, lekkostrawne, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, a także zwiększają koncentrację.
Fasolka szparagowa w wersji fit
Składniki:
-
500 g fasolki szparagowej
-
sól
-
3 łyżki łuskanych nasion konopi
-
łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić fasolkę szparagową bez bułki tartej w wersji fit?
Fasolkę umyj i obetnij twarde końcówki, następnie wrzuć do osolonej, gotującej się wody i gotuj przez około 5-8 minut. Gdy strączki będą już miękkie, odcedź je i pozostaw w garnku.
Do fasolki wlej łyżkę oliwy, wsyp nasiona konopi i dokładnie wymieszaj, danie dopraw do smaku solą, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/GMVozd
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
-
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
-
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: nietracczasunagotowanie.blogspot.com, planteon.pl