Smakosze.pl
Pałki z kurczaka

canva/rudisill

Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach

15 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy pyszny pomysł na obiad. Przygotujcie pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach, a mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Sekret ich smaku tkwi oczywiście w popularnym, mlecznym napoju. Koniecznie przetestujcie proponowaną recepturę.

Pieczony kurczak to prosta potrawa, którą każdy zawsze zje ze smakiem. Mięso trzeba tylko przed pieczeniem odpowiednio przyprawić, a najlepiej zamarynować. Do marynowania mięsa najlepiej jest użyć płynu o kwaśnym odczynie, bo potrafi on skruszyć białko.

Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem i pieczarkami

Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem i pieczarkami. Pyszny i niedrogi obiad

CZYTAJ DALEJ

Do marynaty warto dodać np. trochę wina, octu jabłkowego czy soku. Można też zrobić prostą marynatę z maślanki, która jednocześnie nada mięsu aksamitnego smaku, soczystości i kruchości.

Przepis na pałki kurczaka marynowane w maślance

Składniki:

  • 8 pałek kurczaka

  • 1/2 l maślanki naturalnej

  • słodka i ostra mielona papryka

  • 4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie pałek

Pałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.

Pałki kurczaka natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Umieść w pojemniku, zalej maślanką, przemieszaj, by mięso było pokryte płynem.

Pojemnik przykryj, wstaw na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. W czasie marynowania, mięso 1-2 razy przemieszaj.

Mięso kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz je ok. 45 minut.

Po więcej inspiracji na kurczaka zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na uda kurczaka pieczone w rękawie, a także na kurczaka pieczonego w soli.

maślanka

maślanka

Źródło zdjęcia: canva/Fascinadora


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blogzapetytem

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >