Smakosze.pl

canva/rudisill

Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach

15 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Mamy pyszny pomysł na obiad. Przygotujcie pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach, a mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Sekret ich smaku tkwi oczywiście w popularnym, mlecznym napoju. Koniecznie przetestujcie proponowaną recepturę.

Pieczony kurczak to prosta potrawa, którą każdy zawsze zje ze smakiem. Mięso trzeba tylko przed pieczeniem odpowiednio przyprawić, a najlepiej zamarynować. Do marynowania mięsa najlepiej jest użyć płynu o kwaśnym odczynie, bo potrafi on skruszyć białko.

Do marynaty warto dodać np. trochę wina, octu jabłkowego czy soku. Można też zrobić prostą marynatę z maślanki, która jednocześnie nada mięsu aksamitnego smaku, soczystości i kruchości.

Przepis na pałki kurczaka marynowane w maślance

Składniki:

  • 8 pałek kurczaka

  • 1/2 l maślanki naturalnej

  • słodka i ostra mielona papryka

  • 4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie pałek

Pałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.

Pałki kurczaka natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Umieść w pojemniku, zalej maślanką, przemieszaj, by mięso było pokryte płynem.

Pojemnik przykryj, wstaw na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. W czasie marynowania, mięso 1-2 razy przemieszaj.

Mięso kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz je ok. 45 minut.

Po więcej inspiracji na kurczaka zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na uda kurczaka pieczone w rękawie , a także na kurczaka pieczonego w soli .

maślanka
maślanka

Źródło zdjęcia: canva/Fascinadora Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blogzapetytem

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]