Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.05.2022 13:42

Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach

Pałki z kurczaka
canva/rudisill

Mamy pyszny pomysł na obiad. Przygotujcie pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach, a mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Sekret ich smaku tkwi oczywiście w popularnym, mlecznym napoju. Koniecznie przetestujcie proponowaną recepturę.

Pieczony kurczak to prosta potrawa, którą każdy zawsze zje ze smakiem. Mięso trzeba tylko przed pieczeniem odpowiednio przyprawić, a najlepiej zamarynować. Do marynowania mięsa najlepiej jest użyć płynu o kwaśnym odczynie, bo potrafi on skruszyć białko.

Do marynaty warto dodać np. trochę wina, octu jabłkowego czy soku. Można też zrobić prostą marynatę z maślanki, która jednocześnie nada mięsu aksamitnego smaku, soczystości i kruchości.

Przepis na pałki kurczaka marynowane w maślance

Składniki:

  • 8 pałek kurczaka

  • 1/2 l maślanki naturalnej

  • słodka i ostra mielona papryka

  • 4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie pałek

Pałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.

Pałki kurczaka natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Umieść w pojemniku, zalej maślanką, przemieszaj, by mięso było pokryte płynem.

Pojemnik przykryj, wstaw na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. W czasie marynowania, mięso 1-2 razy przemieszaj.

Mięso kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz je ok. 45 minut.

Po więcej inspiracji na kurczaka zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na uda kurczaka pieczone w rękawie, a także na kurczaka pieczonego w soli.

maślanka
maślanka

Źródło zdjęcia: canva/Fascinadora Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blogzapetytem