Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/freeskyline

Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad

15 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Chcecie nieco odmienić klasyczne mielone? Przygotujcie soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Będą idealne na niedzielny obiad, a by je przygotować, wystarczy dodać do mielonego mięsa trochę poszatkowanego warzywa. W ten sposób potrawa zyska nowy smak, stanie się też mniej kaloryczna i bardziej ekonomiczna.

Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście mielone mięso, np. wieprzowe, wieprzowo-wołowe, drobiowe. Dla zwiększenia ich miękkości i soczystości dodaje się też namoczoną bułkę, często także cebulę, jajko oraz obowiązkowo przyprawy.

Placki ziemniaczane wyjdą kompletnie do niczego?

3 najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych

CZYTAJ DALEJ

Jednak smak kotletów mielonych bardzo łatwo jest odmienić, dodając do mięsa trochę posiekanej zieleniny czy rozdrobnionych warzyw. Dzisiaj testujemy ten drugi pomysł i dodajemy do mięsnej masy poszatkowaną kapustę. Bardzo dobrze komponuje się ona ze smakiem mięsa. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Przepis na kotlety mielone z kapustą

Składniki:

  • pół niedużej główki białej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • 40 dag mielonego mięsa np. wieprzowego, wieprzowo-wołowego

  • 1 jajko

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów

Kapustę oczyść, poszatkuj, wrzuć na wrzątek, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Przelej na durszlak, odsącz.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą kapustę i przestudzoną cebulę.

Do masy dodaj też jajko, wsyp również czubatą łyżeczkę majeranku, dodaj sporo soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę.

Z mięsno-kapuścianej masy formuj w dłoniach kotlety. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z maślanką, a także na mielone z płatkami owsianymi.

kapusta

kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Svetl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >