Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
Chcecie nieco odmienić klasyczne mielone? Przygotujcie soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Będą idealne na niedzielny obiad, a by je przygotować, wystarczy dodać do mielonego mięsa trochę poszatkowanego warzywa. W ten sposób potrawa zyska nowy smak, stanie się też mniej kaloryczna i bardziej ekonomiczna.
Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście mielone mięso, np. wieprzowe, wieprzowo-wołowe, drobiowe. Dla zwiększenia ich miękkości i soczystości dodaje się też namoczoną bułkę, często także cebulę, jajko oraz obowiązkowo przyprawy.
Jednak smak kotletów mielonych bardzo łatwo jest odmienić, dodając do mięsa trochę posiekanej zieleniny czy rozdrobnionych warzyw. Dzisiaj testujemy ten drugi pomysł i dodajemy do mięsnej masy poszatkowaną kapustę. Bardzo dobrze komponuje się ona ze smakiem mięsa. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Przepis na kotlety mielone z kapustą
Składniki:
pół niedużej główki białej kapusty
1 cebula
1 łyżka oleju
40 dag mielonego mięsa np. wieprzowego, wieprzowo-wołowego
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów
Kapustę oczyść, poszatkuj, wrzuć na wrzątek, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Przelej na durszlak, odsącz.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą kapustę i przestudzoną cebulę.
Do masy dodaj też jajko, wsyp również czubatą łyżeczkę majeranku, dodaj sporo soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę.
Z mięsno-kapuścianej masy formuj w dłoniach kotlety. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z maślanką, a także na mielone z płatkami owsianymi.
Źródło zdjęcia: canva/Svetl Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista
Źródło: kuchnia.wp