"Oszukane" faworki zrobisz w 15 minut. Nie ma prostszego przepisu
Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Ich proces przygotowywania jest stosunkowo długi i skomplikowany, a nie każdy ma czas i chęci do długiego gotowania.
Są jednak sposoby, które pozwalają zminimalizować czas i pracę do minimum - poniżej prezentujemy jeden z najlepszych, który przy pomocy ciasta francuskiego pozwala sporządzić je w 15 minut. Idealna receptura dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś słodkiego.
Faworki w kilka chwil
Tak przygotowane faworki są chrupiące i delikatne, a przyjemność jaka płynie z jedzenia jest wręcz ciężka do opisania. Nie trzeba męczyć się z wielokrotnym zagniataniem, a gotowe francuskie ciasto można kupić obecnie w praktycznie każdym sklepie.
"Oszukane" faworki sprawdzą się także dla żółtodziobów i amatorów, którzy w kuchni nie spędzili zbyt wiele czasu. Zdolności potrzebne do ich sporządzenia są minimalne i praktycznie każdy może sobie z nimi poradzić - nawet ci, którzy przypalają wodę w czajniku.
Chcesz poznać kilka ciekawych i prostych przepisów, którymi nie tylko zaskoczysz swoich domowników, lecz dostarczysz im zdrowych wartości odżywczych? Sprawdź ten tekst , w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis na wykorzystanie warzyw po rosole tak, aby nic się nie zmarnowało.
Przepis na ekspresowe faworki
Składniki:
-
1 gotowe ciasto francuskie
-
cukier puder
-
szczypta cynamonu
Na początku wyjmij ciasto z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nie rozwiń rulon z ciasta francuskiego. Przetnij je na połowę, a następnie dziel na prostokąty o długości około 4 x 12 cm.
Każdy z pasków natnij kolejno w taki sposób, by można było zwinąć je w kokardkę, jak tradycyjne faworki. Zroluj je i ułóż w równych odstępach na papierze do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza i wstaw do środka blachę z chruścikami.
Piecz faworki przez około 10 minut do momentu, gdy staną się chrupiące i delikatnie zarumienione. Cukier puder wymieszaj z odrobiną cynamonu i obficie obsyp nim upieczone faworki. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Skończyłeś 30 lat? Kilka produktów lepiej na dobre wykluczyć z diety
-
Wrzucasz makaron na wrzątek i zmniejszasz ogień? Dlatego wyjdzie niesmaczny
Źródło: natemat.pl