Smakosze.pl Przepisy Fenomenalne duszone żeberka w pomidorach. Jednogarnkowy obiad zachwyca swoim smakiem
Canva / ATCI

Fenomenalne duszone żeberka w pomidorach. Jednogarnkowy obiad zachwyca swoim smakiem

10 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Duszone żeberka w pomidorach są prostą i niedrogą propozycją na obiad. Soczysta wieprzowina w aromatycznym sosie po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki starannemu duszeniu mięso z łatwością odchodzi od kości. Takie danie idealnie syci oraz rozgrzewa.

Duszone żeberka w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe. Dzięki temu ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a przy tym nie generuje w kuchni zbędnego bałaganu. Na przygotowanie żeberek zarezerwuj sobie odpowiednią ilość czasu. Duszenie mięsa potrwa ok. 90 minut.

Przepis na soczyste żeberka duszone w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsny wieprzowych żeberek

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 3 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki

  • 1 liść laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 4 łyżki smalcu do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Proste i pyszne duszone żeberka krok po kroku

Przygotuj warzywa do duszonych żeberek. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a następnie utrzyj z solą na pastę .

Żeberka wieprzowe pokrój na mniejsze części, po 1-2 kostki . Natrzyj każdy kawałek czosnkową pastą i obtocz w mące . Następnie mięso do żeberek duszonych obsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu .

Rumiane żeberka przełóż na talerz i trzymaj pod przykryciem, aby nie traciły ciepła . Na smalcu pozostałym po smażeniu mięsa zrumień cebulę . Następnie n a patelnię włóż z powrotem mięso, dodaj przyprawy ziołowe i podlej składniki wodą . Duś na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut .

Po upływie tego czasu do duszonych żeberek dodaj krojone pomidory z puszki . Dopraw potrawę solą i pieprzem . Duś całość do momentu, aż mięso będzie miękkie . Duszone żeberka w sosie pomidorowym wyśmienicie komponują się z gotowanymi ziemniakami . Sos miodowo musztardowy także doskonale łączy się ze smakiem żeberek . Na tej części mięsa ugotujesz również pożywną zupę fasolową .

Canva /  Langan
Canva / Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy