Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.06.2022 20:04

Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis

Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis
canva/arfo

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny, ale nie masz za dużo czasu na gotowanie, koniecznie przygotuj duszone żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Delikatne i soczyste mięso zachwyci najbardziej wymagającym smakoszy.

Sekretem doskonałych żeberek są odpowiednie przyprawy i obróbka termiczna. Wieprzowina duszona przez półtorej godziny w aromatycznym bulionie z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i oczywiście miodu i musztardy, dosłownie rozpływa się w ustach.

Do podlania żeberek możesz wykorzystać zarówno bulion warzywny, drobiowy, jak i wołowy. Możesz również dodać rosół, który został z poprzedniego dnia. Duszenie wieprzowiny w wodzie nie jest błędem, ale żeberka nie będą wtedy aż tak smaczne.

Tak przygotowany obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Na przygotowanie żeberek i dodatków wystarczy poświęcić kilka chwil, a podczas duszenia co jakiś czas przemieszać całe danie. Duszone żeberka to jeden z naprawdę prostych i genialnych dań obiadowych.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka suszonego majeranku

  • papryka słodka mielona

  • sól, pieprz

  • 2 duże cebule białe

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 5 łyżek musztardy

  • 500 ml bulionu

  • olej do smażenia

Jak zrobić żeberka w sosie miodowo-musztardowym?

Mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze porcje, następnie oprósz żeberka solą, pieprzem, papryką mieloną i obsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Żeberka przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Na patelni po smażeniu mięsa, zeszklij posiekane cebule i czosnek, dodaj do garnka i całość solidnie posyp majerankiem.

Bulion wymieszaj dokładnie z miodem i musztardą i wlej do garnka z resztą składników, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. W tym czasie co jakiś czas przemieszaj gotujące się danie.

Gdy żeberka będą już idealnie miękkie, dopraw sos solą i pieprzem i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym podaj z ulubionymi dodatkami. Moim zdaniem do delikatnej wieprzowiny rewelacyjnie pasują ziemniaki opiekane, kluski śląskie i kasza gryczana niepalona. Do mięsa podaję również ogórki kiszone lub surówkę z kapusty pekińskiej.

Surowe żeberka wieprzowe
canva/rimmabondarenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lodkolonepichcenie.pl