Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis
Jeśli szukasz pomysłu na niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny, ale nie masz za dużo czasu na gotowanie, koniecznie przygotuj duszone żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Delikatne i soczyste mięso zachwyci najbardziej wymagającym smakoszy.
Sekretem doskonałych żeberek są odpowiednie przyprawy i obróbka termiczna. Wieprzowina duszona przez półtorej godziny w aromatycznym bulionie z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i oczywiście miodu i musztardy, dosłownie rozpływa się w ustach.
Do podlania żeberek możesz wykorzystać zarówno bulion warzywny, drobiowy, jak i wołowy. Możesz również dodać rosół, który został z poprzedniego dnia. Duszenie wieprzowiny w wodzie nie jest błędem, ale żeberka nie będą wtedy aż tak smaczne.
Tak przygotowany obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Na przygotowanie żeberek i dodatków wystarczy poświęcić kilka chwil, a podczas duszenia co jakiś czas przemieszać całe danie. Duszone żeberka to jeden z naprawdę prostych i genialnych dań obiadowych.
Składniki:
1,5 kg żeberek
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka suszonego majeranku
papryka słodka mielona
sól, pieprz
2 duże cebule białe
6 ząbków czosnku
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek musztardy
500 ml bulionu
olej do smażenia
Jak zrobić żeberka w sosie miodowo-musztardowym?
Mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze porcje, następnie oprósz żeberka solą, pieprzem, papryką mieloną i obsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Żeberka przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Na patelni po smażeniu mięsa, zeszklij posiekane cebule i czosnek, dodaj do garnka i całość solidnie posyp majerankiem.
Bulion wymieszaj dokładnie z miodem i musztardą i wlej do garnka z resztą składników, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. W tym czasie co jakiś czas przemieszaj gotujące się danie.
Gdy żeberka będą już idealnie miękkie, dopraw sos solą i pieprzem i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Żeberka w sosie miodowo-musztardowym podaj z ulubionymi dodatkami. Moim zdaniem do delikatnej wieprzowiny rewelacyjnie pasują ziemniaki opiekane, kluski śląskie i kasza gryczana niepalona. Do mięsa podaję również ogórki kiszone lub surówkę z kapusty pekińskiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Inny niż zawsze sposób robienia ciasta na pierogi z truskawkami. Rewolucyjny trik
Czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Łatwo popełnić błąd, lepiej wiedzieć
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: lodkolonepichcenie.pl