Smakosze.pl Przepisy Filety z kurczaka nadziewane bobem według przepisu Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Filety z kurczaka nadziewane bobem według przepisu Tomasza Strzelczyka

7 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na Youtube zdradza swoim fanom proste patenty na wyśmienite dania obiadowe, sałatki, zupy. Jednym z dań, które wychodzi fenomenalnie za każdym razem jest filet z kurczaka nadziewany bobem, smakuje jak z restauracji.

Filet z kurczaka nadziewany bobem według przepisu Tomasza Strzelczyka to absolutnie popisowe danie, które zachwyci każdego smakosza i każdy będzie prosił o przepis i o dokładkę. Soczyste mięso z gotowanym bobem polane jest wyśmienitym sosem. Kucharz opublikował swoje poczynania na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

Sos do fileta z kurczaka nadziewanego bobem Strzelczyk przygotowuje z cebuli i czosnku. Dodaje również sok z cytryny, miód, sos sojowy, masło. Sos jest niezwykle aromatyczny, a duszone w nim mięso z bobem nabiera genialnego smaku.

Całe danie Strzelczyk oprósza solidnie posiekanym koperkiem, który jest przysłowiową wisienką na torcie. Smak koperku doskonale łączy się i z mięsem, z bobem i sosem, tworząc doskonały obiad dla całej rodziny. Filety podajmy z młodymi ziemniakami, będzie pysznie.

Filet z kurczaka nadziewany bobem, danie jak z restauracji

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

  • 500 g bobu

  • koperek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżeczka miodu

  • pół łyżki sosu sojowego

  • sok z całej cytryny

  • pół łyżki mąki pszennej

  • 3- 4 łyżki wody z gotującego się bobu

  • sól, pieprz do smaku

  • 2,5 łyżki masła do smażenia

Jak przygotować filety z kurczaka nadziewane bobem? Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis

Młody bób ugotuj, dodając do wody pół łyżki soli, gotuj około 10 minut od momentu zagotowania. W tym czasie piersi z kurczaka umyj, oczyść i natnij tak, żeby powstała kostka. Uważaj, aby nie przeciąć mięsa.

Kurczaka oprósz solą i pieprzem i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Przygotuj sos: posiekaj cebulę i czosnek. Przyrumienione mięso przełóż na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodając łyżkę masła.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze około pół minuty. Na patelnię dodaj pół łyżki mąki pszennej i wymieszaj. Na patelnię wlewaj stopniowo wodę z gotującego się bobu, aby powstał sos. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny, łyżeczkę miodu, sos sojowy i wymieszaj.

Do gotowego sosu włóż kurczaka i smaż chwilę, aby mięso naszło aromatycznym sosem, następnie dodaj ugotowany bób, przykryj patelnię, przemieszaj i duś około 5 minut. Na patelnię dodaj 1,5 łyżki masła i ponownie duś 5- 6 minut.

Mięso z bobem wyjmij na talerz, oprósz solidnie posiekanym koperkiem i podaj, smacznego. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube przygotowuje wiele wyśmienitych i prostych dań. Przygotuj polędwiczki wieprzowe pieczone i aromatyczną sałatkę gyros , jest inna niż wszystkie.

Filety z kurczaka nadziewane bobem
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy