Szybki obiad Tomasza Strzelczyka. Polędwiczki wieprzowe pieczone z masłem czosnkowym
Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na szybki i przepyszny obiad. Znany kucharz zaserwuje dziś nam polędwiczki wieprzowe pieczone z masłem czosnkowym. Przygotujesz je w 15 minut, upieczesz w 25 minut, a otrzymasz obiad, jak z najlepszej restauracji.
Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. To sprawia, że szybko można zamienić je w danie obiadowe. Tomasz Strzelczyk proponuje ponacinać mięso, przełożyć masłem czosnkowym i upiec.
W towarzystwie ziół i pieczonych warzyw danie wygląda niezwykle apetycznie. Przekonajcie się zresztą o tym sami — zamieszczamy ich zdjęcie w naszym materiale. Jest ono kadrem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Przepis Strzelczyka na polędwiczki z masłem czosnkowym
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
10 dag masła
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek tymianku
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
4 ziemniaki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn i tymianek
Przygotowanie pieczonych polędwiczek wieprzowych
Natkę pietruszki i tymianek drobno posiekaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz je solą i pieprzem, rozetrzyj.
Masło pokrój na kawałki. Dodaj do niego zioła z czosnkiem, rozmieszaj widelcem na jednolitą masę. Z masła uformuj wałek, zawiń go w folię, włóż na 30 min do zamrażarki.
Polędwiczki opłucz, osusz, oczyść z błon. Każdą natnij dość głęboko co kilka centymetrów. Oprósz solą i pieprzem. W każde nacięcie włóż po plasterku masła.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Warzywa obierz, pokrój na większe kawałki. Oprósz je ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj.
Warzywa połóż na blasze. Obok połóż polędwiczki. Całość obłóż świeżymi ziołami. Blachę z potrawą wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz polędwiczki 25-30 minut. Po więcej przepisów Tomasza Strzelczyka zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na zapiekankę ziemniaczaną oraz na ziemniaki z grilla.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski
Źródło: filmik na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube