Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybki obiad Tomasza Strzelczyka. Polędwiczki wieprzowe pieczone z masłem czosnkowym
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.07.2022 14:49

Szybki obiad Tomasza Strzelczyka. Polędwiczki wieprzowe pieczone z masłem czosnkowym

Tomasz Strzelczyk, polędwiczka
screen'y z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na szybki i przepyszny obiad. Znany kucharz zaserwuje dziś nam polędwiczki wieprzowe pieczone z masłem czosnkowym. Przygotujesz je w 15 minut, upieczesz w 25 minut, a otrzymasz obiad, jak z najlepszej restauracji.

Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. To sprawia, że szybko można zamienić je w danie obiadowe. Tomasz Strzelczyk proponuje ponacinać mięso, przełożyć masłem czosnkowym i upiec.

W towarzystwie ziół i pieczonych warzyw danie wygląda niezwykle apetycznie. Przekonajcie się zresztą o tym sami — zamieszczamy ich zdjęcie w naszym materiale. Jest ono kadrem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Przepis Strzelczyka na polędwiczki z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe

  • 10 dag masła

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • kilka gałązek tymianku

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 4 ziemniaki

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

  • świeży rozmaryn i tymianek

Przygotowanie pieczonych polędwiczek wieprzowych

Natkę pietruszki i tymianek drobno posiekaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz je solą i pieprzem, rozetrzyj.

Masło pokrój na kawałki. Dodaj do niego zioła z czosnkiem, rozmieszaj widelcem na jednolitą masę. Z masła uformuj wałek, zawiń go w folię, włóż na 30 min do zamrażarki.

Polędwiczki opłucz, osusz, oczyść z błon. Każdą natnij dość głęboko co kilka centymetrów. Oprósz solą i pieprzem. W każde nacięcie włóż po plasterku masła.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Warzywa obierz, pokrój na większe kawałki. Oprósz je ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj.

Warzywa połóż na blasze. Obok połóż polędwiczki. Całość obłóż świeżymi ziołami. Blachę z potrawą wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz polędwiczki 25-30 minut. Po więcej przepisów Tomasza Strzelczyka zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na zapiekankę ziemniaczaną oraz na ziemniaki z grilla.

masło czosnkowe
canva/madeleinesteinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube