Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem
pixabay.com

Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem

Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem w aromatycznym sosie curry to świetny pomysł na szybki i przede wszystkim zbilansowany obiad dla całej rodziny.

Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem

Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem w aromatycznym sosie curry to świetny pomysł na szybki i przede wszystkim zbilansowany obiad dla całej rodziny.Mięso i warzywa duszone w orientalnej przyprawie posmakują każdemu i sprawią, że na nowo odkryjemy smak klasycznego dania.

Aby przygotować filet z kurczaka z marchewką i groszkiem dla dwóch osób, potrzebujesz:
- 500 g filetów z kurczaka,
- 200 g mrożonej marchewki z groszkiem,
- ½ szklanki bulionu warzywnego,
- dwa ząbki czosnku,
- 120 ml śmietany 18%,
- masło do smażenia,
- łyżeczka przyprawy curry,
- sól, pieprz, curry do smaku.


Filety z kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem i łyżeczką curry.Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i smaż filety po minucie z każdej strony, następnie zmniejsz gaz i dodaj bulion. Całość gotuj przez kilka minut.Do ugotowanego kurczaka dodaj marchewkę z groszkiem, wymieszaj i gotuj przez następne 10 minut.Gdy warzywa będą już miękkie, a bulion zredukowany, dodaj śmietanę i mieszaj do momentu uzyskania delikatnego sosu.Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem i przyprawą curry.Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko, długoziarnistym ryżem.

Smacznego!

Następny artykuł