Smakosze.pl Porady Na jakim wywarze najlepiej gotować flaczki?
wikimedia/ licencja CC 3.0 /Ala z

Na jakim wywarze najlepiej gotować flaczki?

21 lutego 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Podania historyczne mówią, że flaczki były jednym z ulubionych dań króla Władysława Jagiełly. Danie to po dzień dzisiejszy podbija serca wielu smakoszy. Wciąż powstają jego nowe, nieco zmodyfikowane wersje np. wegańskie i wegetariańskie. Dziś skupimy się jednak na tradycyjnej odsłonie tej potrawy.

Flaczki wydają się być dość prostym do zrobienia daniem. Nic bardziej mylnego! Ich przygotowanie wcale nie ogranicza się do wrzucenia kawałków mięsa do wody. Aby danie zachwyciło nas swoim smakiem, warto przygotować je na aromatycznym wywarze .

Drobiowy czy wołowy? Jaki wywar jest lepszy do flaczków?

Wiele osób zastanawia się, na jakim bulionie ugotować flaczki. Eksperci kulinarni nie mają żadnych wątpliwości, że najlepszym wyborem jest ten drobiowy . Powód? Podkreśli on smak wołowych flaków. Natomiast zupa przygotowana na bazie wołowego bulionu, będzie po prostu "monotonna" w smaku.

Jak przygotować pyszne flaczki? Poniżej przedstawiamy jeden z najlepszych przepisów na to kultowe danie.

Przepis na flaczki

Składniki:

  • kilogram flaków wołowych

  • mięso kurze na wywar

  • cebula

  • marchewka

  • pietruszka

  • seler

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • papryka słodka i ostra

  • majeranek

  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Na początek przygotuj wywar . Zalej wodą kurze mięso, gotuj je, zbierając szumowiny tak jak na rosół. Następnie dodaj do niego włoszczyznę. Gdy wywar będzie już gotowy, wrzuć do niego przepłukane i obgotowane osobno flaki (o tym, w jaki sposób to poprawnie zrobić, pisaliśmy tutaj ).

Gotuj mięso pod przykryciem do miękkości . Dopraw je do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką: ostrą i słodką. Uważaj, by zupa nie była zbyt gęsta (po czasie część wywaru jeszcze wyparuje).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy