Smakosze.pl
Naleśniki

DAPA Images

W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników?

21 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Chyba każdy czuje radosne podniecenie, gdy tylko na stole pojawiają się naleśniki. Uniwersalna potrawa doskonale smakuje zarówno na słodko jak z wytrawnymi dodatkami. W wielu domach robione są regularnie, jednak wciąż wiele osób nie ma pojęc

Naleśniki pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są pułapki, które mogą sprawić, że danie nie będzie nadawało się do jedzenia. 

Idealne naleśniki powinny być cienkie, aksamitne i elastyczne - tak aby z łatwością można było wypełnić je farszem i podawać z ulubionymi składnikami. Pod żadnym pozorem nie możemy pozwolić, by opiły się tłuszczem, ból brzucha po kilku sztukach jest wtedy gwarantowany. 

W jakiej kolejności dodawać składniki na naleśniki?

Wiele osób przygotowując naleśniki, kieruje się zasadą: wszystkie składniki do miski i mieszamy. Niestety, ta metoda niesie ze sobą szereg wad, których lepiej unikać. Odpowiednia kolejność dodawania składników jest kluczowa. 

Zignorowanie kolejności i połączenie wszystkich składowych w jednym momencie spowoduje katastrofę. Mąka zbryli się i powstaną grudki, których nie będzie dało się rozbić, przez co finalne naleśniki nie będą miały prawa się udać. Na szczęście znamy technikę, która wszystko może ułatwić.

Większość osób traktuje ciasto na naleśniki jak zwykłe ciasto do wypieków i dokłada mokre składniki do już wyłożonych w misce suchych. W rzeczywistości powinniśmy postępować zupełnie na odwrót.

Receptura krok po kroku

Na początku powinniśmy wbić jajka do miski, dodać mleko i wodę (najlepiej gazowaną, wtedy dodamy naleśnikom dodatkowej lekkości), te składniki mieszamy do całkowitego połączenia. Dopiero gdy stanowią jednorodną mieszankę, możemy dodawać stopniowo mąkę.

Mąka powinna być wcześniej przesiana przez sitko. Uzyskamy tym samym aksamitne ciasto bez ani jednej grudki. Warto pamiętać także o dodatku szczypty soli oraz kilku łyżek oleju. Jeśli dodamy olej do ciasta, nie będzie już potrzeby wylewać go na patelnię i unikniemy ociekania naleśników tłuszczem.

Wymieszane ciasto na naleśniki odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie wylewamy partiami na rozgrzaną patelnię i rozprowadzamy równomiernie po jej powierzchni. Gotowe naleśniki podajemy z dżemem, twarogiem bądź innym ulubionym farszem.

Jeśli ciekawi cię więcej tajników idealnych wypieków, z całą pewnością przypadnie ci do gustu ten artykuł. Dla bardziej zaawansowanych w sztuce kulinarnej smakoszy polecamy ten tekst o naleśnikach z zaskakującym składnikiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl, pomyslodawcy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >