Smakosze.pl
Naleśniki

DAPA Images

W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników?

21 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Chyba każdy czuje radosne podniecenie, gdy tylko na stole pojawiają się naleśniki. Uniwersalna potrawa doskonale smakuje zarówno na słodko jak z wytrawnymi dodatkami. W wielu domach robione są regularnie, jednak wciąż wiele osób nie ma pojęc

Naleśniki pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są pułapki, które mogą sprawić, że danie nie będzie nadawało się do jedzenia. 

Idealne naleśniki powinny być cienkie, aksamitne i elastyczne - tak aby z łatwością można było wypełnić je farszem i podawać z ulubionymi składnikami. Pod żadnym pozorem nie możemy pozwolić, by opiły się tłuszczem, ból brzucha po kilku sztukach jest wtedy gwarantowany. 

W jakiej kolejności dodawać składniki na naleśniki?

Wiele osób przygotowując naleśniki, kieruje się zasadą: wszystkie składniki do miski i mieszamy. Niestety, ta metoda niesie ze sobą szereg wad, których lepiej unikać. Odpowiednia kolejność dodawania składników jest kluczowa. 

Zignorowanie kolejności i połączenie wszystkich składowych w jednym momencie spowoduje katastrofę. Mąka zbryli się i powstaną grudki, których nie będzie dało się rozbić, przez co finalne naleśniki nie będą miały prawa się udać. Na szczęście znamy technikę, która wszystko może ułatwić.

Większość osób traktuje ciasto na naleśniki jak zwykłe ciasto do wypieków i dokłada mokre składniki do już wyłożonych w misce suchych. W rzeczywistości powinniśmy postępować zupełnie na odwrót.

Receptura krok po kroku

Na początku powinniśmy wbić jajka do miski, dodać mleko i wodę (najlepiej gazowaną, wtedy dodamy naleśnikom dodatkowej lekkości), te składniki mieszamy do całkowitego połączenia. Dopiero gdy stanowią jednorodną mieszankę, możemy dodawać stopniowo mąkę.

Mąka powinna być wcześniej przesiana przez sitko. Uzyskamy tym samym aksamitne ciasto bez ani jednej grudki. Warto pamiętać także o dodatku szczypty soli oraz kilku łyżek oleju. Jeśli dodamy olej do ciasta, nie będzie już potrzeby wylewać go na patelnię i unikniemy ociekania naleśników tłuszczem.

Wymieszane ciasto na naleśniki odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie wylewamy partiami na rozgrzaną patelnię i rozprowadzamy równomiernie po jej powierzchni. Gotowe naleśniki podajemy z dżemem, twarogiem bądź innym ulubionym farszem.

Jeśli ciekawi cię więcej tajników idealnych wypieków, z całą pewnością przypadnie ci do gustu ten artykuł. Dla bardziej zaawansowanych w sztuce kulinarnej smakoszy polecamy ten tekst o naleśnikach z zaskakującym składnikiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl, pomyslodawcy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >