Smakosze.pl Porady Jak gotować flaki, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?
CCat82, Getty Images

Jak gotować flaki, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?

13 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Flaki mają doskonały smak, który dla wielu jest głównym powodem tak wielkiej miłości do tej zupy. Niestety, choć danie to jest pyszne i zdrowe, wiele osób nie jest w stanie przekonać się, aby spróbować choćby jednej łyżki. Wszystko z powodu głównego składnika, czyli flaków, który tak bardzo odstrasza ludzi.

Choć mistrzowie tego dania są w stanie ugotować je wręcz idealnie, kucharze amatorzy mogą mieć problem z pozbyciem się nieprzyjemnego zapachu z flaków. Niekiedy nawet dokładne oczyszczenie może nie pomagać - dlatego prezentujemy najprostszą i najskuteczniejszą metodę, która działa za każdym razem.

Jak przygotować flaki do jedzenia?

Jeśli pokona się pierwszy odruch, który każe nie dotykać flaków, z łatwością można wykonać wszystkie potrzebne czynności, aby móc się cieszyć ich smakiem . Na początku należy przede wszystkim kupić jak najświeższe flaki - tylko w taki sposób można mieć pewność, że ich jakość i smak są należyte.

Zacznij od obmycia flaków pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie przejrzyj się każdemu najmniejszemu kawałkowi, a wszelkie zanieczyszczenia zeskrob szczoteczką. Dobrze jest również podsypać flaki solą - twarde kryształy działają jak ścierniwo, ułatwiając czyszczenie. Najgorzej wyglądające fragmenty można bezpiecznie odciąć nożem.

Jeśli zauważysz na flaczkach duże przerosty tłuszczu, odetnij je, ponieważ nie wnoszą nic pozytywnego do zupy. Tak przygotowane flaki przemyj jeszcze raz wodą i wrzuć do garnka. Zalej je zimną wodą i wstaw pod przykryciem na gaz. Gotuj je, odcedź i przemyj flaki.

Garnek przemyj dokładnie zimną i gorącą wodą, następnie przemyte flaki ponownie włóż do garnka, zalej wodą i jeszcze raz zagotuj. Powtórz proces gotowania i wymiany wody jeszcze czterokrotnie - dzięki temu wszelki zapach zniknie, a flaki będą wręcz sterylnie czyste.

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.

Przepis na pyszne flaczki

Składniki:

  • rosół wołowy

  • mięso z rosołu

  • warzywa korzeniowe z rosołu

  • 1 kg flaków

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • papryka ostra

  • liść laurowy

  • imbir

  • gałka muszkatołowa

Zacznij od wyjęcia mięsa i warzyw z rosołu. Rozdrobnij mięso, a warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce. Podgrzej wywar i dopraw go solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami poza majerankiem - tę przyprawę należy zachować na sam koniec .

Do wywaru dodaj oczyszczone i obgotowane kilkakrotnie flaczki. Zagotuj je do miękkości. Dodaj do zupy starte warzywa oraz pokrojone mięso. Gdy wszystko będzie gorące, dopraw zupę majerankiem i ewentualnie zabiel zasmażką ( ten dodatek zmienia smak zupy na delikatniejszy ). Podawaj gorącą. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wielkiezarcie.com, poradykulinarne.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy